Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Costa Rica

Costa Rica egy igazi kedvencünk! Már, ha egyáltalán lehet e különleges országok közt valamiféle sorrendet felállítani!
?

A PURA VIDA FEELING ÉS A TICO-K ORSZÁGA EZ! És hogy mit jelent ez.., késõbb leírjuk ezt is..:-)

Ebben az országban nem annyira a kultúra, mint a természet adja meg a varázslatos hangulatot. Vulkánok, esőerdők, hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág és kedves emberek teszik vonzóvá ezt a Csendes Óceántól a Karib tengerig terjedő hegyes-völgyes országot. A világtól eldugott természeti szépségű, szinte még érintetlen térségek, a tengerben ugrándozó bálnák és delfinek, az erdőkben ara papagájok, tukánok, a híres quetzal madár -a maják szent madara is- és még sorolhatnánk a sok csodás színes kis és nagy madárkát, külünbüző fajta majmok, a kissé szégyenlős tapír, 5 nagy macska faj, köztük az elegánsan csodálatos jaguár és a nagyon aranyos és furcsa, vicces kinézetű lajhárok földje ez.

De azt azért ne higgyétek, hogy ennyi-bennyi, evvel még nincs vége, hiszen a természet, nem csak emlősöket és madarakat hozott nekünk létre, hanem sok más érdekességet, hüllőket, békákat, bogarakat, pókokat. Ne ijedjetek meg, nem olyan egyszerű ám ezeket a lényeket látni, sokan félnek tőlük teljes joggal, de éppen ezért jó róluk tudni vmit. És persze, nem egyedül fogjátok Costa Rica dzsungeleit járni, szóval félelemre nincs ok!:-) Azért azt is mindig mondjuk, hogy jobb félni, mint megijedni, ezért kell egy ilyen útra felkészülni és csak akkor menni, ha tuti ezt akarjátok, ha tudjátok, hogy lehetnek veszélyforrások, hiszen őserdőkben fogunk mászkálni, de azt is tudjátok, hogy ha betartjátok a szabályokat, a természet szabályait, akkor baj nem lehet! A dzsungel az állatok-növények világa, ahová mi belépünk, ezért tisztelni kell azt és megfelelően viselkedni odabent. Ha ezt szem előtt tartjátok, akkor minden oké, és ha nyitottak vagytok arra, hogy sok érdekességet tanuljatok meg a természet e csodás vidékéről s ha szeretnétek meglátni, megismerni olyan dolgokat, amiket amúgy, magatoktól talán sohasem vennétek észre, akkor itt a helyetek, mert Costa Rica egy valódi paradicsom és már nem sok ilyen van a Földön!:-(

Látogatásunk során ebben az országban meglátogatunk vulkánokat, igen, akár többet is, mert mind más és más. Ez a piciny ország a vulkánok földje, hiszen több mint 60 vulkán van. Naa azért nem kell megijedni, nem mind mūködõ, de azért 6 van, ami müködik is. A legaktívabb, igaz 2010 óta átment alvóba, azért még mindig a túristák kedvence és leglátványosabb is az Arenal vulkán.
Itt hihetetlen túra lehetõségek is kínálkoznak, mint az õserdõben függõhidakon sétálni miközben ismerkedünk az erdõ természetével. De mehetünk az úgy nevezett égi kabinokkal is egy kis kirándulásra, vízesésekhez és thermal vizekhez is.
Az ország többi része is bõvelkedik mindenféle látnivalóban..., mint mangròve erdōk, csodálatos tengerpartok teknõsökkel, melyek jōnnek ki tojásokat rakni.. Lehet menni bálnákat, delfineket nézni, snorkelezni és szigetet látogatni fõleg búvárkodáshoz.. De ha valakinek elege van a melegbõl:-), akkor tudunk olyan helyet is, ahol éjszakára jól jön a kellemes kandalló melege.. Igen, úgy úgy, vannak bizonyos itt is magas hegyek, 3.700m magasság körül van a legmagasabb és mi 3.000-3.200m magasságba is elviszünk Titeket, ahonnan aztán kicsit lejjebb megyünk úgy 2.000-2.700m közé, ez az a térség, ahol ugyanis az emblematikus szépség a quetzal madár is él.. Itt lehetünk szerencsések az idõjárással, mert nappal a hõmérséklet felmehet 20-25C fok köré is, de lehetünk kevésbé szerencsések is és az éjszakai hõmérsékletek lemehetnek akár 0-10C fok köré is. Vagyis a hangulatos kandallók melege igen csak jól jöhet. De higgyétek el, ezek a magaslati erdõk, melyeket köderdõknek hívnak, a világ legcsodálatosabb erdõi!!:-)

Most ennyit a természetröl..

És azért ha nem is sok egy kis kultúra ebben az országban is van. Indián törzsek, akik már ugyan nem úgy néznek ki, mint ahogyan mi elképzeljük õket egy-egy romantikus, kalandos közép amierkában játszódó régi filmben, már nem táncikálnak banán levél ruhákban a nõk, nem dobolnak tam-tam dobokon... és "rendes" ruhákban járnak.. De azért ezek a közösségek a mai napig is megõriztek a régi kultúrájukból valamit...
Jelenleg is 8 indián közösség él Costa Rica különbözõ részein, kb. 60.-65.000 fõre tehetõ a számuk, ami az ország lakosságának kb. 2%-t teszi ki.. Az egyik legismertebb közülük a Boruca nêp, akik nagyon szép õsi indián maszkokat készïtenek. El lehet jutni ezekhez a népekhez és akár vásárolni is tölük a maszkjaikból vagy egyéb tárgyakból, amiket készítenek. Igaz, a maszkokat meg lehet vásárolni helyi árusoktól is, mert odajutni a Borukákhoz nem egyszerū a rossz út miatt. 

De Costa Rica nevéhez sokan a finom kávét is kapcsolják és ez nem is csoda, hiszen hegyes-völgyes vidékei tökéletes helyet biztosítanak a kávé termesztéséhez. A kávé termesztés magasabb hegyek lejtõin történik, ahol azért hála istennek fákat is meg kell tartaniuk, vagyis nem vághatnak minden erdõt, fát ki, mint pl. egyes országokban a tea termesztés miatt, mert a kávénak szüksége van az árnyat biztosító fákra is. Így legalább van benne élet és ezért a madárvilág megfigyelésére is nagyon jók a kávé ültetvények. Vagyis egy-egy kávé túrán az ország kultúrájáról és természeti adottságairól is tanulhatunk.

És még egy-két érdekesség e kedves emberekkel teli országról:

1. - az országnak 1948 óta nincs hadserege!!!

2. - a Tico-k országa - a costa ricaiak imádnak becézgetni és ezt spanyolul igy fejezik ki: pl. café, cafecito.., vagyis minden fõnév, név végére egy ito, ita kicsinyítõ képzõt tesznek és ettõl olyan kedvessé válik minden szò, még a kávé is.:-)
Ezért elnevezték õket magukat, helyi embereket errõl és így váltak Tico-tica-vá..:-)

3. - a costa ricai életérzés, a PURA VIDA, azt jelenti, hogy TISZTA ÉLET és nekik ez a felfogásuk, PURA VIDA MINDENRE, MINDENBEN, MINDENKOR.. ha jól vannak, ha rosszúl, ha üdvözölnek, ha elbúcsúznak..

4. - az ország biodiverzitása a Világ kb. 5-6%-t adja.., pedig milyen kicsike ország..

Evvel zárjuk is sorainkat Costa Ricáról, mert egyszer vége kell lennie ennek a leírásnak, kulönben túl hosszú lesz és mit fogunk akkor mesélni nektek majd amikor eljöttök oda is meglátogatni minket..:-) Már így is túl sokat locsogtam..:-) 

 

Túra ajánlatunkat nézzétek meg a körutak menüpontunk alatt!