Panama

Panamába nagyon sokan azért mennek el, mert látni szeretnék a Panama csatornát, azt a csodát, ami kb. 105 évvel ezelött készült el sok-sok év -kb. 35- kemény, szinte lehetetlen munkája mellett, hiszen a körülmények a XIX.században nem olyanok voltak mint ma. A munkásokat és mérnököket nagyon sok veszély fenyegette muka közben a maláriától a sárgalázon át még sok más egzotikus betegség, melyeket a fehér emberek nem ismertek, de a helyi ill. karibi fekete munkásokat is megtizedelte..:-(Ezeken kívül az idõjárási viszontagságok is nehezítették a munkát, az esõzések idõszakai, melyek idején rengeteg fölcsuszamlás, sárlavinák okoztásk sok munkás halálát. Persze, ezeken kívül harcok, az elégedettlenség és még sok más faktor is nehezítette a munkálatkat.. De végül is 1914re mégis elkészült a csatorna amerikai ellenõrzés alatt, de ennek a sok és nehézkes munkának és végsõ sikernek azért igen nagy ára volt - ugyanis mindez majdnem 30.000ember életét követelte.:-( De a sztori ennél sokkal de sokkal hosszabb és igen régi idökre nyúl vissza.. Minderrõl, aki ez érdekel Panamában beszélgethetünk, sõt el is mehetünk megnézni hogyan mūködik a csatorna ma. 
Az egy külön érdekesség, hogy a Panama csatorna egészen 1999-ig nem is Panamához tartozott.., ott volt ugyan, de mégsem teljesen volt az országé, hanem az úgy nevezett Panama csatorna övezethez tartozott. A csatorna övezet egy "területen kívüliséget élvezõ zóna" volt, mely persze amerikai fennhatóság alá került, ill. az Egyedült Államok lett a szuverén és joghatóság birtokosa. De ez sem egészen egyértelmū, hogy valóban így történt.. Vannak más tézisek is errõl, vagyis hogy az USA-nak csak bizonyos jogok lettek engedélyezve.

És hogy miért is született meg az ötlet a csatorna megépítésérõl.. hmmm, hát persze, mindig pénz van a háttérben: de maga a nagy lényege, hogy a csatorna összeköti a Csendes óceánt az Atlanti óceánnal, így a hajók sokkal rövidebb úton tudnak áthajózni pl. Európába vagyis sok idõt és pénzt spórolnak vele, és anno, amikor a felfedezetlen amerikai kontinensrõl az aranyat és egyéb kincseket akarták átszállítani a hódítók, jól jött volna ez a rövidítés. Az ötlet már akkor is megvolt, -XVI.sz. eleje óta -I. Károly spanyol király gondolta ki, hogy Panama legkeskenyebb részénél átvágással a 2 Óceán közt, jelentõsen le lehetne rövidíteni a hajózás idejét és távolságát, de akkor még nem voltak ehhez megfelelõ eszközök és lehetõség sem-.., de a végsõ siker és megvalosítás a XX.század elejéig váratott magára.

Mindenesetre az tény, hogy a csatorna megépítése az emberiség történetének legnagyobb vállalkozásai közé tartozik. A csatornának köszönhetően a hajózási útvonalak jelentősen lerövidültek.
A csatorna hossza 77km!!

Huuh, de elszálltunk e témánál, de ebbõl is látszik, hogy igen érdekes és valószinūleg sokakat érdekel is.., naaa deee, Panama azért nem csak a csatornáról szól, sõt õszintém szólva a mi túráinkon egyáltalán nem errõl, persze mint egy extra érdekesség akár be is kerülhet a mi porgramunkba is.

Na de mit is lehet még látni Panamában, miért is látogatnánk el ide.., vagyis tudjuk mi miért mennénk és ajánljuk ezt a szép országot nektek is.. Vajon miért..?? Már tudjátok ugye, hogy mi természet imádók vagyunk és túráinkban nagy szerepet kap a természet. Nos persze, Panama is hihetetlenül gyönyörū természettel rendelkezik, de azért egy kis kultúra is maradt meg nekik a régi indián törzsektõl.
Nem, Panama semmiképpen sem hasonlítható sem Mexikóhoz, sem az egyéb maja kultúrájú országhoz, itt nem éltek olyan indián törzsek mint a maják, aztékok, toltékok..., de aa dél amerikai inkákhoz hasonlók sem, vagyis nincsenek megmaradt õsi város romok... De azért van itt mit látni, egy-két kisebb indián közösség, mint az Embera törsz is, akiket meg is lehet látogatni csónakokkal miközben az élõvilágot is megfigyelhetjük a folyóról, ugrándozó majmok, csodás madarak, krokodilok a vízben... Már maga ez is egy élmény.. és aztán egy látogatás az Emberák falujába..
Már az Embera elnevezés is érdekes, ugye?? Errõl is megtudhattok tolünk többet egy panamai túrán

És Panama city maga is megér egy misét, nem igen van még egy olyan város, mely olyan mint egy nagy amerikai felhõkarcoló város, de körülötte dzsungel van. A város központja a régi koloniál város a spanyol idök hagyatéka, az új városrész pedig az amerikaiaké. Igen vegyes és érdekes kultúrák talalkozása e metropolisz.

Jaa, és a Panama kalapról hallottatok már?? Egészen biztosan.., de még többet tudhattok meg rola.. velünk.:-)

Panamának hihetetlenül gyönyörū szigetvilága is van, mint a Bocas de Toro régió és a San Blas szigetek.., melyek igazi paradicsomi környezetet nyújtanak.

És természetesen ahogy tudjátok velünk egy túrán rengeteg természeti szépségū helyre jutunk el, ahol megfigyelhetjük a madár és állatvilágot is. Vannak Panamában magas hegyek, folyók, hihetetlen dzsungelek, melyek csodásnál csodásabb vadéletnek adnak otthon és nagyon szép túrákat lehet itt csinálni igazi egzotikus környezetben, mégis kultúráltan.:-)
A maják és aztékok szent madara a Quetzal itt is él, ahogy már említettük ezt Mexikónál, Guatemalánál, Hondurasnál és Costa Ricánál is és e madarat látni nagy kiváltság.., persze garancia nincs rá, de mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy láthassuk e csodát.. Ha szeretnétek.:-)

Nos, azt hiszem Panamát azért elég rendesen kiveséztük, kedvcsinálónak reméljük jó lesz!?
Panamát amúgy jól lehet kobinálni Costa Ricával, persze ehhez idõ kell és ha 2országot szeretnétek látni egy csapásra akkor valamit mindegyikbõl fel kell adni.., mert mindent nem lehet, vagyis 1-2hètben nem.

Mindenesetre Panamát is nagyon ajánljuk, fõleg persze termeszet kedvelõknek, de ahogy látjátok egy kis kultúrát is bele lehet csenni a természeti szépségek mellé.

Rövidebb túra leírást a Latin Amerikai túrák menüpont alatt találhatjátok..

Köszönjük érdeklõdéseteket és Várunk Titeket!