Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Adatok

 

Fontosabb adatok Cancúnról

 

iloc 

Elhelyezkedés: Mexikó legkeletibb pontján, a Karib-tengerbe benyúló Yucatán-félsziget észak-keleti csücskében, közigazgatásilag Quintana Roo államban helyezkedik el.
Földrajzi koordinátái: é.sz. 21° 26' - ny.h. 86° 51'
>> Térkép

imeteo 

Klíma: féltrópusi, 28°C körüli átlaghőmérséklettel. Az esős évszak májustól novemberig tart, de a legtöbb csapadék július és november között esik. Ekkor, a nyári hónapokban a legmagasabb a hőmérséklet, amikor óriási a páratartalom is és a meleg egyre kevésbé viselhető el. Épp ezért van a túrista szezon télen, vagyis a száraz évszakban, amikor az átlaghőmérséklet kicsit alacsonyabb, nappal 26 fok körüli átlaggal, éjszaka 20-22 fokra hűlhet le a levegő, és kevesebb eső esik.
>> Részletes időjárás-jelentés és előrejelzés

iora

Időzónák: a cancúni helyi idő a magyarországi idő mínusz 7 óra. Az óraátállítás április első vasárnapján és október utolsó vasárnapján esedékes.
Üzleti órák: a legtöbb üzlet reggel 10-től este 10-ig tart nyitva a hotelzónában, a belvárosi boltok délután 2-től 4-ig hagyományosan sziesztát tartanak és vasárnap zárva vannak.
>> Nemzeti ünnepek és munkaszüneti napok

ipenz

Pénznem: mexikói peso (MXN). Az amerikai dollár átváltási árfolyama naponta változik. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az üzletekben az egyszer áthúzott dollár-jel ($) jelenti a pesot, a kétszer áthúzott hagyományosan az amerikai dollárt jelenti.
Bankok és pénzváltási lehetőségek: amerikai dollárt könnyen válthatunk pesóra a bankokban, nagyobb szállodákban, repülőtereken és pénzváltókban. A mexikói bankok általában reggel 9-től délután fél 3-ig tartanak nyitva. A pénzváltók tovább tartanak nyitva és gyorsabb szolgáltatást kínálnak ugyan, de kicsit kedvezőtlenebbűl váltanak. Sajnos a legújabb mexikói törvények szerint a jelen állás alapján bankokban csak ott számlával rendelkezők válthatnak pénzt!

A legtöbb bankkártyát elfogadják az üzletekben, szállodákban és utazási irodákban.

inep

Lakosság: kb. 1 100 000 lakosa van (2003). Ez csak az állandó lakosság száma, amely a város kb. 40 évvel ezelőtti alapítása óta dinamikusan növekszik. Bár a hivatalos nyelv a spanyol, a legtöbb helyen beszélnek angolul.ikozl

Közlekedés: Cancún modern repülőtere a belvárostól 7.5, a hotelzóna központjától 20 km-re található. A városban és a hotelzónában taxival és busszal közlekedhetünk. Ha taxival utazunk, feltétlenül előre állapodjunk meg a viteldíjról, mivel taxiórák nincsenek. A busz megbízható és gyors közlekedési mód. A jegy ára 7-10peso, amit a buszon kell megváltanunk. A járatok száma csak akkor számít, ha a belváros valamely pontjára szeretnénk eljutni, a hotelzónában mindegyik busz egy útvonalon közlekedik.

itele

Telefon: Magyarországról Cancún hívása: 00 (nemzetközi előhívószám) + 52 (Mexikó hívószáma) + 998 (Cancún körzetszáma) vagy 984 (Playa del Carmené) + a helyi telefonszám
Cancúnból Magyarország hívása: 00 + 36 + körzetszám + helyi telefonszám
Saját mobiltelefon használata Cancúnban: Két nagyobb mobilszolgáltató van, a hazai szolgáltatók közül egyedül a T-Mobile-nak van mindkettővel roaming-szerződése, de kézi hálózatválasztás esetén a többi hazai szolgáltató telefonjai is felajánlják mindkét hálózatot. Cancúnban és környékén a Movistar lefedettsége jóval gyengébb, érdemes ezért inkább a Telcelt választani.

ielekt

Elektromos hálózat: Az általánosan elterjedt áramforrás 110V-os, amihez külön aljzat szükséges, ezért érdemes átalakítót vinni magunkkal. Természetesen átalakítóval is CSAK azok az elektromos készülékek működtethetők, amik 110V-ról is képesek üzemelni. Ezek csatlakozóján általában fel van tüntetve, hogy 100-240V-ig üzemelnek.

 

Általános információk Mexikóról


iora

Szükséges iratok: 3 hónapnál rövidebb kinttartózkodás esetén nincs szükség vízumra, csak az utazás befejezésétől számított 6 hónapig érvényes útlevélre.
Elvileg az ország elhagyásakor ún. kilépési illetéket kell fizetni (ennek összege 200 peso), de Cancún esetében ez általában benne van a repülőjegy árában. >> ld. bővebben a GY.I.K.-ot
A beutazáskor kitöltendő turistakártya kitöltéséhez itt talál segítséget.

ipenz

Orvosi szolgáltatások: Mexikónak állami betegellátási rendszere van és majdnem minden városban vagy településen van kórház vagy klinika. A legtöbb szállodában 24 órás orvosi ügyelet van. A Mexikóba való belépéshez nincs szükség előzetes oltásokra, de ajánlott oltások vannak! Amenníyiben nemcsak Cancun térségébe kíván utazni, akkor menjen el a Bp-i vagy más városi Nemzetközi Óltókőzpontba, ahol teljeskörű információt tudnak arról adni, hogy hová, milyen oltásokra van szükség, illetve milyen tablettákat kell szedni (pl. Chiapas állam őserdeibe való utazáskor, malária ellenes tabletta).
Lehetőségek mozgássérültek számára: az ötcsillagos szállodák többségében van lehetőség a tolókocsival való közlekedésre és speciális szobák vannak mozgássérültek részére.

inep

Természeti veszélyforrások: Tsunamik a Csendes-óceáni partvonal mentén, vulkáni és tektonikus tevékenység a középső és déli régiókban, hurrikánok a Mexikói-öböl és a Karib-tenger partvonalán.
A természetes ivóvíz az északi régióban szennyezett, a középső és délkeleti régióban erősen szennyezett. Mexikóvárosban és az USA határ-közeli nagyobb lakóövezetekben erős a légszennyezettség.

ikozl

Népességi adatok:
Lakosság: 101 879 171 (2001 július)
Népességnövekedés üteme: 1.5% (2001, becsült)
Etnikai megoszlás: mesztic 60%, amerindián 30%, fehér 9%, egyéb 1%
Vallási megoszlás: római katolikus 89%, protestáns 6%, egyéb 5%
Nyelvek: spanyol (hivatalos nyelv), többféle maya, nahua és egyéb regionális indián eredetű
Várható átlagéletkor: férfiak 68.7 év, nők 74.9 év

itele

Gazdaság:
Foglalkoztatottak száma: 39.8 millió fő (2000). Megoszlásuk iparágak szerint: mezőgazdaság 20%, ipar 24%, szolgáltatások 56%
GDP / fő: 9 100 USD. GDP növekedésének üteme: 7.1% (2000, becsült)
Infláció mértéke (fogyasztói árak): 9%
Munkanélküliségi ráta: 2.2% + jelentős alulfoglalkoztatottság
Export: 168 Mrd USD. Főbb exportcikkek: olaj és olajszármazékok, kézműves eszközök, ezüst, gyümölcsök, zöldségek, kávé, gyapjú.

ielekt

Közlekedés:
Aszfaltozott utak: 96 221 km, ebből autópálya: 6 335 km
Vasúthálózat teljes hossza: 31 048 km
Hajóutak (hajózható folyószakaszok és partmenti csatornák): 2 900 km
Főbb kikötők: Acapulco, Altamira, Coatzacoalcos, Ensenada, Guaymas, La Paz, Lazaro Cardenas, Manzanillo, Mazatlan, Progreso, Salina Cruz, Tampico, Topolobampo, Tuxpan, Veracruz
Polgári repülőterek: 238 db