Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Yucatan

 A Yucatan félsziget egy Franciaországnyi terület, vagyis óriási. Ez azt jelenti, hogy nem lehet csak úgy mindent bejárni. Jól meg kell tervezni mit is szeretnénk látni ebböl a csodás félszigetbõl és bizony idõ kell hozzá.
A legtöbben a Yucatan fsz.-re a híres cancuni és környékbeli tengerpartok és all inclusive hotelek miatt jönnek és azt választják, hogy 2hetig vagy akár meddig is egy helyen, egy hotelben szállnak meg a tengerparton, ahol élvezhetik az AI hotel adta lehetõségeket, a csodás tengerpartot, a sok éttermet, medencéket... És a 2hétbõl 2-3, esetleg akár 4 alkalommal elmennek 1-1napos csillagtúrákra a fõbb és közelebbi vagy néha nem is annyira közeli attrakciókhoz.
Anno mi is így kezdtünk itt dolgozni, sok-sok csillagtúrát csináltunk a leghíresebb maja romokhoz és látnivalókhoz. Pár év múla azonban rájöttünk, hogy nem ez az amit igazán szeretnénk csinálni. S hogy miért??: mert a Yucatan fsz.nek rengeteg olyan hihetetlenül sokszínū világa van, ami nem csak az 1-1napos csillagtúrák által mutathatók be.., sõt, ezek a helyek messzebb vannak, távolabb a nagyon híres és túristás régiótól és ezekhez a helyekhez már nem lehet vagy nem érdemes csak 1-1napos programmal odavissza utazgatni sok-sok órát, hanem érdemes ott megszállni.. Vagyis érdemes kisebb-nagyobb körtúrákat tenni.

Nos, itt egy-két röviden összefoglalt körtúra ajánlatot adunk kedvcsinálónak azoknak, akik többet szeretnének megismerni a Yucatan fsz. adta csodákból.

5-7 napos Yucatan fsz. körtúrák:

Altalában indulás és érkezés Cancunból/ba vagy Playa del Carmenrõl/be vagy a Maya Riviera más részeirõl/be.

Egy egy ilyen túrát kezdhetünk a Yucatan fsz. É-i részén lévõ Rio Lagartos mangrove erdei csónaktúrára, megnézhetjük a környék néhány nagyon helyes, igazi mexikóias kis városát, megállhatunk egy kevésbé felkapott cenoténál, mint a szokásos agyon látogatottak, ahová az 1-1napos túrákkal viszik a cancúni utasokat.
Megnézhetjük egy kisebb de nagyon szép és talán még kevésbé felkapott maja romvárost mint Ek Balam, meglátogathatjuk Valladolid kolonial városát majd tovább utazunk a Yucatán fsz. túloldalára, ahol a híre uxmali romok várnak ránk, mely legalább annyira szép mint Chichen Itza -nekünk szebb is- és ahol sokkal kevesebb ember van, fel lehet még mászni egy-két romra, piramisra és erdeiben lehet elvezni az élõvilágát is, mint madarak, lepkék, gyíkok, kisebb emlõsök... A környéken megnézhetünk más kisebb maja romot is és egy kakaó muzeumot, de akár Merida belvárosába is benézhetünk. Igaz, a környéken sokkal szebb koloniál város is található, melyet a sárga városnak is hívnak, Izamalt.
Innen, ha rövidebb túrát választottunk akkor visszafelé indulhatunk majd visszajutván a karibi oldalra megnézhetjük Tulumot, a kis ékszerdoboz maja romterületet, másik cenotékat és vagy akár Coba romjait is.
Ha hosszabb túrát választunk, akkor elmegyunk még le délebbre es majd az Usumacinta folyó árterületének mocsárvidékén át meglátogatunk egy lagúnát. Nem fürdésra, hanem elsõsorban a madárvilág megfigyelésére.
Majd haladunk tovább vissza K felé és Campeche államban a Maya bioszféra rezervátum egyik legcsodálatosabb és eldugottabb maja romvárosát -Calakmult- is felkeressük, ahová már a bevezetõ út is izgalmas. Szállásunk a bioszféra rezervátum és a bevezetõ út elején lesz egy nagyon kellemes eldugott erdei lodge-ban. Magára a romterületre ill. az odáig eljutásra egy egész napot szánunk, mert maga ez az út is hihetetlenül izgalmas és állat-növényvilága miatt is érdemes szép lassan haladni. Azon kívül, hogy itt nem is szabad 30km/ó sebbességnél gyorsabban menni. Itt ugyanis mi is már nem egyszer lattunk pumát, ahogy átment az erdõben az úton elöttünk, de jaguárt is láttunk ugyanitt egy másik alkalommal és ocelotot, jaguarundit is.. Rókákat és a hihetetlen madár világ tagjairól nem is beszélve. na meg 2 féle majom, ami szinte garantált a vidéken. Nem véletlen, hogy ez a maja romterület és a bioszféra rezervátum nagy kedvencünk. És ez még nem minden.. az este elōtt még egy programot kínálunk a bátrabbaknak:-): nem messze kell elmennünk jármūvünkkel egy nagy barlanghoz, ahová naplemente elött kell érkezni, ugyanis ebben a nagyon mély barlangban sok-sok millió denevér él és minden nap este kirepülnek és hihetetlen látványt nyújtanak, ahogy kõrkörös forgással feljönnek majd kirepülnek vadászni. Innen másnap tovább indulás a mexikói karibi partok felé, ahol útközben még van lehetõség további kevessé felkapott és izgalmas maja romvárosokat is megnézni. Majd elérkezvén a karibi partokhoz lassan elérjük a híresen gyönyörūséges Bacalar öbölt, ahol eltöltünk egy kis idõt pihenéssel. Innen aztán utazás tovább É-ra. Itt is vannak még eldugodtabb, kevésbé ismert maja romok, de ahogy közelïtünk a nagyon túristás részekre és visszatérünk a civilizációba egyre inkább fogjuk tudni értékelni azokat a helyeket, amelyeket láttunk e rövid körút alatt.. hogy mennyire más ott az élet, az emberek és mennyivel jobban lehet érezni a mexikói hangulatot, életvitelt.
Természetesen haladva É-ra van lehetõség a turistásabb tulumi romok megtekintésére vagy Cobára, de kisebb romokra is és talan egy kis betekintést nyerni a Sian Kaan bioszféra rezervátum kevésbé felkapott részébe is..

A túra útvonalak nagyon sok mindentõl függenek, pl. kit, mi érdekel jobban, mennyi termèszet, mennyi kultúra legyen benne, mennyire bírjátok a sok utazást, hiszen nem kis területrõl van szó és persze hány napot szánnátok rá. Azért nem írunk ennél konkrétabban, mert rengeteg variáció van és mi szeretjük egyénre szabni a túrákat azok alapján amit megírtok vagy akár személyesen elmondtok nekünk (ha e utóbbira van esély, pl. amikor épp itthon vagyunk), hogy milyenek vagytok és mik az elvárások..

Többi túra ajánlatunkat láthatjátok a következõ menüpont alatt is, ahol hosszabb túrákat ajánlunk, amelyek által lemegyünk a Yucatan fsz.-tõl delre, Chiapas államba is, mely az igazi nagy kedvencünk tradicionálissága miatt és természeti szépsége miatt. Itt már igazi esõerdõk vannak és azokban eldugott maja romok, hegyes-völgyes vidék ez már csodás folyókkal, vízesésekkel, tradicionális indián falvakkal, városokkal, maja rommal, ami csak csónakon közelíthetõmeg s mely a határfolyó Mexikó és Guatemala közt, ahol krokodilok úszkálnak a folyókban, majmok kiabálnak és ugra-bugrálnak a fákon és a hihetetlenül hangos es egzotikus madár-rovarvilág varázsol el minket..
Vagyis érdemes Chiapas államot is betervezni a Yucatani túrába, ezt lehet már akár 7-8napban is, bár azért úgy igen rohanós lenne a program.. De valakik ezt is bírják és inkább minél többet akarnak látni..:-)

Nos, folytatás a következõ menünél.. :-)

 

Köszönjük érdeklõdéseteket és várunk Titeket túránkon!