Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


GY.I.K.

Miért éppen Mexikóba és a Yucatan félszigetre utazzunk?

Csakis azért, mert nem sok olyan ország van még e csodás világunkban, ami ennyi csodát tudna felmutatni, legyen az természet vagy kultúra! De ezekről a szépségekről, érdekességekről már feljebb bőven irtunk, de azért, néhányat újra említek közülük: tavasbarlangok – cenoték-, maja vagy más indián kultúrák megmaradt városai, piramisai, egyéb fantasztikus épületei, gyönyörű pezsgő koloniál városok, kedves emberek, isteni ételek, színkavalkád, csodás Karib tenger, fehér homok,pálmafák, koktélok, szép hotelek, őserdők, hihetetlen állatvilág, madarak, növények, virágok, fák...és még sorolhatnám az érveinket...:-) Reméljük eléggé meggyőző ahhoz, hogy érdemlegesnek tartsátok mexikót egy utazásra! Persze, azt is elárulom, hogy bizony igen sok utasunk van, akik nem először térnek vissza, hanem sokadszorra jünnek el ide, mert ahogy mi is, ők is beleszerettek e szépségbe!:-)

Nem túl veszélyes mostanában Mexikóba utazni?

Attól függ, hová utaztok! Ha a Yucatán fsz-re jöttök, akkor nincs mitől félni! Persze, mindig jobb félni mint megijedni, ezért az egészséges óvatosság mindenhol ajánlott! Persze ez Magyarországon is így van vagy bárhol máshol a világban. Itthon is tudjuk pl. Bp-en, melyek azok a városrészek, amelyeket jobb elkerülni esténként vagy ahol azt tanácsoljuk a turistáknak, hogy azért ne lóbálják a kamerájukat, fényképeőgépüket, ne az utcán számolgassák pénzüket.... Na ez pontosan így van Mexikóban és a Yucatánon is! Semmi kihívó viselkedés, semmi túlzott arany mutogatás.... és akkor nagy baj nem lehet! A mi Mexikóban való kintlétünk óta egy-két lopás ügyről hallottunk utasainktól, de ezek is általában az ő figyelmetlenségük miatt voltak.

Azok a hírek, amelyeket a tv-ben hallhatunk a különböző helyeken megtalált levágott felyekről....., NEM A YUCATAN FSZ.-EN TÖRTÉNTEK, INNEN JÓ TÁVOL MEXIKÓ É-I ÉS KÖZÉPSŐ RÉSZEIN. EZEKET AZ ÁLLAMOKAT VALÓBAN JOBB MOSTANSÁG ELKERÜLNI!

Régebben Chiapas államnak is rossz hírneve volt, ahogy Guatemalának is, DEEE, manapság már mindkét térségben lenyugodtak a kedélyek. Annak idején Chiapas állam volt az, ahol a zapatisták leginkább működtek és túszokat is szedtek. Guatemalában a turistás helyeken bújtak el a gerillák és szedtek túszokat, de ez hála istennek már mind a múlt zenéje! Persze, itt jobb vigyázni, mint mindenhol.

Ha valaki nem gyakorlott utazó és nem beszél spanyolul, akkor nem ajánljuk, hogy egyedül utazzon e térségekbe!

Mi a különbség Cancún, Playacar, Playa del Carmen és a Riviéra Maya között?

Válaszunkat részint megtalálhatod feljebb Cancún történetének a végénél (legyen linkelve oda) És még további válaszunkat itt olvashatod:

Az utazási irodák szállásajánlatait böngészve bizony nem mindig egyértelmű, hogy az ajánlott hotel pontosan melyik városban is van, mely részén Cancúnnak... Előfordul, hogy az iroda olyan szállást tud biztosítani, ami ugyan a tengerparton van, de nem magában Cancúnban. Ez természetesen nem baj, csak abban az esetben, ha valaki kimondottan arra készül, hogy Cancún hotel zónájában fog esténként sétálgatni, illetve, hogy Cancúnból induló programokon fog részt venni. Lássuk az elnevezéseket: (térkép megnyitása segítségül - legyen link)

Cancúntól déli irányban indul, és körülbelül 150 km hosszan húzódik a Karib-tenger Riviera Maya nevű tengerpartja. Ezen a tengerparton található Cancúntól 70 km-re Playa del Carmen városa. Hivatalosan a városhoz tartozik, de a cancúni hotel zonához hasonlóan szinte külön életet él Playacar, a város hotel zónája.
Bármelyik helyet is választja, biztos, hogy káprázatos vakációban lesz része. Igaz, Playa del Carmen hangulata kevésbé „világvárosi", de hiba lenne azt gondolni, hogy ez a város csak azért fejlődött ki, mert Cancún már nem tudott helyet adni a rengeteg turistának. Sajátos hangulata inkább meghittebbé és barátságosabbá teszi a várost, ezért sokan vannak, akik Cancúnnal szemben inkább Playa del Carment részesítik előnyben. Valójában azt is mondhatjuk, hogy Cancún amerikai, Playa pedig inkább európai. Ahogy feljebb már említettük, egyáltalán nem marad el Playa Cancúntól, sőt inkább sokkal hangulatosabb, zöldebb, meghittebb, s a Playacarnak nevezett hotelzónájából akár be is lehet sétálni a városkába, annak fő, sétáló utcája telisütele van kisebb-nagyobb üzletekkel, bárokkal, éttermekkel, pubokkal s a város kevésbé túristás részei is könnyedén elérhetők, ahol valóban kaphatunk ízelítőt a helyi lakosok éeletéből, abból, hogy ők hogyan s mit étkeznek, hol vásárolnak..... Persze, azért azt nem győzzük hangúlyozni, hogy igazi rálátást a mexikói életre, a maják életére ma akkor lehet, ha nem csak egy 1-2-3 hetes nyaralásra fizettek be otthon egy irodánál, hanem inkább eljöttök velünk egy körútra. Eltávolodván Cancún vonzáskörzetátől bizony teljen más élmlnyben lenne részetek. És higgzéteek el, akik ilyen kisebb-nagyobb körutakra szánták el magukat velümk, azok egyáltalán nem bánták meg! Sőőőőőt!:-)

Milyen időjárás van Mexikóban ill a Yucatán fsz.-en? Mikor van a főszezon és mikor érdemes ideutazni?

Nos, Mexikó oriási ország igen változatos természeti adottsággal, vagyis a teljesen sík Yucatántól a hegyes dombos Chiapas államig és a középső részek magas hegyein át a vulkánokig, Karib tengertől a Csendes Óceánig egészen végig a sivatagos részekig van itt minden. Ez pedig azt jelenti, hogy mind más és más klímával rendelkeznek.

Akkor beszeljünk a Yucatánról, hiszen a legtübben ide fogtok érkezni, hiszen mi magunk is itt vagyunk és ezt ajánaljuk legikább:

A Yucatan fsz.-en 2 évszak van, egy száraz és egy esős. A száraz évszak a nálunk téli időszak, pontosabban novembertől májusig terjedő hónapok, az eős pedig a májustól novemberig tartó.

Sajnos azonban azt kell, hogy mondjam, hogy manapság az ember semmiben sem lehet már biztos, legalábbis nem 100%-ig. Ugyanis a mi drága Földünk valóban haldoklik, a klíma felborult, nem lehet már bizonyosan azt állítani, hogy ebben a hónapban lesznek esők és egy másikban meg tuti nem! De, azért annyira nagyjából le tudjuk egyszerűsíteni a dolgokat, hogy:

-november az esős évszak vége és tapasztalatunk szerint elég jó időszak, nem túl sok turista van még, az esők már elmaradnak és jó meleg van.

-december, január, február elvileg száráz évszak és abszolút főszezon, mégis mivel tél - hiszen az Egyenlítőtől É-ra vagyunk- ezért előfordulhatnak lehülések, frontok, amelyek É-ról az USA-ból jönnek általában. Eezek jó esetben 1pár napig tartanak, rossz esetben akár egy hétig is. Ez ritka, de előfordulhat. Ezért sem ajánjuk, hogy valaki csak 1hétre jüjjün, mert ha pont azt a hetet fogja ki, akkor nagy pechje van és nem lesz annyira sok jó élményben része. :-( 2hétbe már jbban belefér még az is, ha akár olyan pechünk van, hogy egy hetes rossz időt fogunk ki. Persze, azt is tudni kell, hogy a Yucatanon előforduló rossz idő mit is jelent: azt jelenti, hogy ha nagyon hideg van, akkor lehűlhet a levegő akár 18-20fokra is, éjjel akár 15-16fokra is, de ez tényleg ritka. A normál téli időszakban az átlaghőmérséklet olyan 26-28fok küröl van, ami ideális. De esők bizony ilyenkor is lehetnek, száráz évszak ide vagy oda. A tengervíz is általában kellemes kb. 22-25fokos.

Március megint csak egy kedvenc hónapunk, amikor is már nem igen jönnek lehülések és esők sem. Március közepétől-végétől pedig egyre melegedik az idő, méghozzá olyan szinten, hogy a páratartalom miatt egyre nehezebb lesz elviselni, olyannyira, hogy ez ember már tényleg csak a vízben ücsörögne legszívesebben. Még azért március és április is teljesen jó, az igazi nagy melegek májustól jönnek, amikor is beindul újra az esős évszak. Igaz, május, június még nem vészes esőügyileg, inkább csak júliustól kezd izgalmas lenni, amikor a hőmérséklet is egyre magasabb és az esők miatt a páratartalom is. Aztán augusztus nagyon-nagyon meleg, párás és eős is és aug. végétől bizony a hurrikán szezon is elindul, ami egészen nov. elejéig tart. És aztán kezdődik mindne előről.

Ha Mexikó város környékére is elutaztok, akkor arra is számítastok, hogy mivel a város magasan fekszik, kb. 2.500m-en, ott nappal is hűvösebbekre kell számítani, de az esték akár kimondottan hidegek is lehetnek!

Mit vigyünk magunkkal ha Mexikóba utazunk?

Ha a Yucatanra jöttök, mindenképpen hozzatok magatokkal:

-naptejet, – jó nagy faktorszámút, mert még felhős időben is nagyon le lehet égni és ezt nagyon komolyan kell venni!

-leégésre krém, spray,

szúnyog ellen krém, spray...,

-kalapot, baseball sapit, fejkendőt,

-a megszokott gyógyszereket, – bár itt a térségben minden kapható, de azért úgy gondolom az otthoni, megszokott az jobb

-sok nyári ruhát, de azért legyen nálatok kis kardigán, pulcsi -nem csak azért, mert esetleg lehűlhet a levegő, hanem azért is, mert a buszokon esetleg a légkondi miatt valakinek hideg lehet, míg mások meg ígénylik-, lenge hosszú naci, sportos cipő, ha piramist is szeretnétek mászni, szandi, akár több is, ha egy tönkremegy.

-esőkabát

Milyen pénzt vigyünk magunkkal és hol válthatunk egyáltalán?

Mi azt tanácsoljuk hozzatok USD-t, mert az USD elfogadott pénz Mexikóban, főleg a Yucatánon!

Otthon nem fogtok tudni mexikói pesót váltani, azt csak Mexikóban fogtok tudni, de ha USD lesz nálatok és csak kisebb vásárlásokra szeretnétek hogy legyen pénzetek, akkor nyugodtan fizethettek USD-vel is. Maximum annyi veszteség érhet, ami elenyésző kis vásárlások esetén, hogy a helyiek nem olyan jól számolják az USD-t, mint a bankok vagy váltók. De kismértékű vásárlásoknál ez annyira elenyésző, hogy kár is vele foglalkozni. Ha sokat szeretnétek vásárolni, akkor mindegy mit hoztok, EURüt vagy USD-t, mert akkor érdemes átváltani. EUR-val nem tudok fizetni szinte sahol sem, max néhány nagyobb hotelben és ha sokat akartok vásárolni, akkor jobb ha pesótok van.

Az USD-MXP váltása általában 1Usd kb. 10-13 peso, az éppen aktuális politikai-gazdasági helyzettől függően.

Bank kártyát elfogadnak és automatából tudunk usd-t is kivenni vagy csak pesót?

A bank kártyákat a legtöbb turistás üzletben elfogadják. Vannak olyan bankomatok, ahol USD-t is ki tudsz venni, ezeket jelzik rajtuk nagy kiírással, de a legtöbb helyen az automatákból pesót tudtok kivenni. Az USD pénzfelvétet az automatákból nagyon nem ajánljuk, nagy átverés, nem annyit fognak levenni, mint amennyire rákérdez az automata, hanem mág kb vagy 50-55 usd-t'. Szóval, inkább pesot vegyetek fel, ha szükség van pénzre'

Van valamilyen oltásra szükség ha a Yucatan fsz-re utazunk és mi van akkor ha máshová is szeretnénk eljutni, pl. Chiapas államba is vagy Guatemalába.....?

Mi azt szoktuk javasolni, mert mi nem vagyunk trópusi betegségekkel foglalkozó orvosok, tehát nem minket kell erről megkérdezni, hogy Bp-en a Szent László kórházhoz tartozó nemzetközi Oltóközpontot kell megkeresni a Gyáli úton, ill. már egy utcával odébb költüztek. Ők fognak tudni minden kérdésre részletes és megbízhatóválaszt adni.

De, amit mi tudunk: ha csak a Yucatan É-i részére utaztok vagyis csakis a Cancún környéki vidékeket látogatjátok meg, akkor elvileg semmi köteleő oltás nincs' Mégis, fel kell hívni az Oltókőzpontot és inkább elmenni, meghallgatni őket, mert manapság olyan oltásokat érdemes beadatni, még ha nem is köteleőek, mint pl. A HEPA A, B, a Tiphus, Difteria, Tetanus ellen. Ezek manapság a világban bárhol jól jönnek, még Európában is.

A Yucatan É-i részén nincs malária, viszont van Dengue láz. Erről is az Oltóközpontban tudnak okoskat mondani, de oltás nincs rá.

Ha eljöttök velünk egy körutra és elmegyünk délebbre is le Chiapasba, esetleg Guatemalába....., akkor más más egy kicsit a helyzetÉ ott lehetséges a malária, ezért mindeképpen el kell menni az Oltóközpontba, ahol fel fognak rá írni tablettát, ugyanis a maláriára nincs oltás. Ezt érdemes úgy szedni, ahogy ők azt elmondják. Ez sem kötelező ersze, csak ajánlott, ill. Az óvatossóg a malária által veszélyeztetett térségekben.

Mit ne tegyünk, ne igyunk, ne együnk ha már Mexikóban leszünk?

-soha ne térjünk le az ösvényekről, amin túrázunk!

-ne fogjunk meg bogarakat, pókokat, de még inkább olyan növényt sem, amit nem ismerünk!

-a majmokkal is óvatosan kell bánni, kedvesek tudnak Lenni, de agresszivak is!

-nem ajánljuk, hogy utcáról egyetek, ha csak nincs nagyon erős gyomrotok vagy hozzávagytok esetleg szokva az ilyen ételekhez!

-ne igyatok csapvizet, bár némely luxus hotelnek tisztító rendszere van, mégis inkább a palackosat ajánljuk!

-ne menjetek a cancúni lagunánál este túl közel a parthoz, mert krokik élnek benne, mint minden magróvéban!

-este, ha bementek Cancún igazi városába, csak a fő, turisták által látogatott helyeken mászkáljatok. Azok biztonságosak, de azért tudjátok, érdemesebb óvatosnak lenni ott is!