Cancun története

Kicsit több, mint 40 évvel ezelőtt Cancún csak egy maja név volt, egy lakatlan, napfényes terület a Yucatán-félsziget keleti részén. A sziget egy 26 km hosszú földszakasz, aminek a legmagasabb pontja mindössze 60 méterrel magasodik a tengerszint fölé.

1967-ben a mexikói kormány felismerte az idegenforgalom fontosságát, ami aktív szerepet tölthet be az ország gazdasági fejlődésében. Természeti szépségéből adódóan ezt a napfényes területet nagypénzű, külföldi befektetőknek szánták. A terv az volt, hogy a területből egy hatalmas szórakoztató és üdülőközpont legyen. A terület első két szállodája a Palacio Maya és a Club Med voltak, ezek 1970-ben épültek.

Az 1990- es évektől jelentősen megerősödött a terület idegenforgalma, ami egyre több és több - elsősorban amerikai - befektetőt vonzott. Sorra épültek a világszínvonalú szállodák és éttermek, a város mai formáját hihetetlen gyorsasággal érte el.

Cancún ma két részre oszlik. A belváros a maga kb. 500.000 fős lakosságával,-ami a téli szezonban akár egymillióra is megnövekszik a rengeteg vendégmunkás miatt- egyszerű és praktikus infrastruktúrájával elsősorban az ott élő mexikóiak és helyiek városrésze.

A másik rész a szigeten fekvő hotel zóna, mely - mint a neve is jelzi - szállodák, szórakozási lehetőségek és éttermek hosszú sora. A vendég itt minden elképzelhető luxust megtalál, az infrastruktúra és a szolgáltatások a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek. A hotel zónában jelenleg több mint 180 hotel, 25.000 szállodai szoba, 200 étterem és több száz üzlet áll a turisták rendelkezésére.

A tervezők ötvözték a Karib-tengeri vidék természeti szépségeit a luxussal. Így születtek meg a szállodák és vendéglátóhelyek, ami Cancúnt a világ tíz legnépszerűbb üdülési úticéljának sorába emelte.

Viszont azt is meg kell mondanunk, hogy mi mégsem Cancúnt ajánlanánk szállásotok kiválasztásánál! S hogy miért nem:, hát azért, mert egyrészről a kirándulásoknál szinte mindentől távolabb esik, mint mondjuk Playa del Carmen vagy a Riviera Maya, a Hotelzóna inkább egy amerikaiaknak épült luxus szállodasor, ami tulajdonképpen egy betontömeg, kevés a zöld, mert szinte mindent kiírtottak.:-(

Azt persze nem vitatjuk, hogy Cancúnnak csodás fekvése van a Karib tenger és a mangróve erdős lagúna közt, valamikor csodás élővilága is volt és a mai napig korallzátonya híres.

Ha inkább kellemesebb, zöldebb, emberközelibb környezetre vágysz s főleg ha szereted a természetet és kirándulni is többször szeretnél, na és nem hiányzik, hogy elmondhassd, hogy Te Cancúnban szálltál meg, akkor válasszd inkább Playa del Carment vagy a Riviera Mayát!