Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


BELIZE

Ez az ország egy igazi kis ékszer is lehetne akár, ha kicsit könnyebben lehetne utazgatni benne. Sajnos nem sok útjuk van, mondhatni, csak néhány, de ebből csak 1-2 a jó.:-( A szép eldugott maja városaik és esőerdeik olyan nehezen megközelíthetők hogy autóval a legtöbbhöz el sem lehet jutni. Tehát, marad a kis repülő, csónak..... Pedig kár, mert a szép erdőkhöz, vizesésekhez hihetetlen állatvilág is párosul. A repülős utazgatás pedig megdrágitja nagyon az itt eltöltött időt. De ennek a kis karibi országnak, mely a Yucatan fsz. folytatása délről más fantasztikus rejtett kincse is van. A "cayo-k" - kis szigetecskék- mind búvár paradicsomok, ahol a csodálatosabbnál-csodálatosabb korallokat és vízi élővilágot lehet megfigyelni, hiszen ahogy már korábban említettem, Belíz partjai is hozzátartoznak a Maya korallyátonyhoz . Csak úgy mint a Yucatánon itt is sokan szakosodtak arra, hogy búvárprogramokat szervezzenek. Persze ha valaki nem búvárkodik akkor is csodás élményt nyújt a tenger hihetelen színének látványa és persze Belize sem szégyenkedhet maja romterületei terén.

Lamanai es Caracol a 2 legismertebb és ha sikerül ezekre a helyekre eljutni bizony igazi kalandturákban lehet az embernek része. Lamanaiba el lehet jutni autóval, kisbusszal, de nagyon nem egyszerū, ezért a csónakos megoldást szoktuk inkább választani. És maga a csónaktúra is megér egy misét, a mangrovésen keresztül haladva sok madarat, krokodilt, majmokat is megfigyelhet az ember. persze beérkezve a romterületre is bõven van esély az állatvilág megfigyelésére.
És ha Lamanaiba izaglamas eljutni és ott lenni, akkor Caracol 100szor olyan izgalmas. Az odavezetõ út több orát vesz igénybe és sokszor nem is járható. De ha mégis sikerūl elérni ezt a helyet is az igazi élményt fog nyújtani.

Belize kultúrálisan is igen izgalmas ország, amilyen picike, olyan vegyes a lakossága, az õsi maja leszármazottaktol, az indiaiakon át, a kínaiakon és afrikai leszármazottakon át... él itt mindenki.. Az egyik legérdekesebb lakossága Belizenek a mennoniták, amolyan Amish félék, akik nem használnak elektromos áramot, mindenki ugyanúgy öltözködik, nöknek kendõt kell hordaniuk és sok szoknyát, blúzt, a férfiak meg hózentrógeres nadrágot hordanak és kalapot.. Jaaa, és a legfontosabb: õk mind német származásúak és fehér bõrūek, szõkék és kék szemūek.:-) Hihetetlen, nem?? Mindez egy karibi kis országban.
Ez is azt mutatja, hogy ez az ország is igen megér egy túrát és mivel a Yucatántól délre nem is túl messze van, nem is nehéz a kettõt kombinálni.. Igaz, azért nem egyszerū a határlépés, de az egy más kérdés, jól fel kell rá készūlni.