Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Cancunból és a Riviera Mayáról

A cancúni hotelzónából, Playa del Carmenből, a Riviera Mayaról induló 1-1 napos programok leírásait találhatjátok itt meg.

A KEDVENCEINK

Kimondottan madár-állatnéző, természeti és fotós túrák

ÚJ!

Új "szerzeményünk" ez a program, de máris az első számú szerelmünkké vált!:-) És azt hiszem nem csak nekünk, hanem bárkinek, aki eljön ide ez a véleménye lesz.

Mit lehetne még róla írni, a képek magukért beszélnek! Talán annyit, hogy ez nem egy park, állatkert, hanem a természet maga és annak minden szépsége. A motorcsónak túra kb. 3órás és kb. 14-15.óráig tart, utána ebédelünk és szép lassan elindulunk visszafelé a hotelekhez. Visszaérkezés este.

A túra maga így néz ki: reggel indulás, majd érkezés kb 11órakor a kis halászfaluba, ahol kapunk egy kis útravalót a "fáradtságos" odajutásunk vigasztalása végett. Majd motorcsónakkal neki indulunk a kis tengeri kalandunknak, hogy eredeti környezetükben gyönyörködhessünk a rendkívül kedves és okos delfinekben, hogy szép nagy teknősöket láthassunk, aztán ha nem mérges a tenger, akkor elmegyünk egy kis szigethez, ami sok-sok szép madárnak ad otthont, majd még egy kis csónakázás s aki akar snorkelezhet a kristály tiszta karibi tengerben egy korall zátonynál. És a programnak még mindig nincs evvel vége!! Ugyanis a legutolsó program az, hogy elcsónakázunk egy olyan szépséges öbölbe, amilyen szépet igen ritkán látni. Ott még egy kis úszkálás majd indulás vissza a kis karibi halász faluba, ott ebéd és utána hayaindulás a szép, hosszú, de kissé rázós úton.. Még, ha belefér időnkbe megállhatunk egy kilátónál is egy kis romantikus naplemente nézésre, ahol ráláthatunk majdnem az egész bejárt utunkra.

Ez a program olyan élmény lesz, amit nem felejtetek el sohasem, ezt garantájhatjuk!:-)

Indulás-érkezés

Cancúnból reggel korán kell indulunk -persze itt is függ a létszámtól s hogy hol vagytok elszállásolva - este érkezünk vissza kb. 7öra körül.

Kb. 10-11 órás program (mindig az odajutással és hazajutással együtt)

Kinek ajánljuk: Azoknak, akiket tényleg érdekel a természet, akik szeretik a szép madarakat, szeretnének természetben látni ugrándozó delfineket, a csónak mellett elúszó teknősöket, rájákat, érdekes madarakat, szép korallokat, trópusi halakat, egy mesés öbölben úszni...

Az út egy része jó, de kb, másfél-2 órát egy rosszabb úton kell mennünk - igaz, már sokkal jobb az út, mint amilyen akár csak 1 éve is volt – de megéri a látvány miatt.:-)

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-fürdőrucit,

-törölközőt,

-naptejet – jó ha bio, főleg, ha esetleg fürödtök is!

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit és a csónakokban is lehet hűvös is .:-(

Az ár tartalmazza:

-a kisbuszt-buszt,

-belépőt a nemzeti parkba

-a motorcsónak túrát,

-magyar idegenvezető költségét,

-az ebédet itallal -víz, vagy vmi helyi üdítő-, snacket

Az ár nem tartalmazza:

-egyéb extrákat, vásárolgatásokat...

-borravalókat

ÚJ!

Ez a progi is egy új "szerzeményünk" és most e két program vetekszik az első számú helyért a szívünkben:-) A cancúni kikötőbe való érkezés után egy kis reggeli snacket kapunk, majd beszállás a kis hajóba és indulás az 1. szigetre, ami egy lakatlan sziget - Isla Contoy, amit egyébként egy kis madárparadicsomként is szoktak emlegetni. Az utazás addig kb. 1óra. De még a szigetre való érkezés előtt lesz alkalmunk beugrani a tengerbe s a korallzátonynál helyi vezető segítségével szép halakat és korallokat nézegetni. Aki nem mer vagy nem akar snorkelezni, az akár csak úszkálhat a hajó körül- A látvány csodálatos, így melegen ajánljuk, hiszen felfrissülésnek is jó a forróságban':-)

Utána vízet, üditőt vagy akár egy sört is megihat, aki megszomjazott. Majd a szigetre érkezvén egy kis séta vár ránk, ahol csodálatos kilátópontokig sétálunk fel, madarakat, hüllőket nezegethetümk. És aztán jühet a jól megeérdemelt pihenés a parton, úszkálás az átlátszó karibi tengerben majd ha már kellően megéheztünk, akkor eszünk a frissen, a szigeten készült halas és egyéb finomságokból. Víz, üdítő, sör az árban. Innen aztán sajnos újra útnak kell indulnunk, hiszen vár még minket egy másik hangulatos, karibi sziget, ami ugyan teljességgel maás atmoszférát nyújt, mint az elöző. A hajókázás most is kb. 1Óra lesz. Isla Mujeres szigetére, vagyis az Asszonyok szigetére, ami egy lakott és fergeteges kis sziget. Itt arra lesz időnk, hogy tegyünk egy sétát a tengerparton a városkában, élvezzük a karibi "feelinget" majd ismét vissza kell térnünk a hajónkra s útnak indulunk vissza Cancúnba, ahová kb du. 4-fél 5körül érkezünk. Majd transzfer a hotelekhez.

Fontos- A programra akkor tudunk veletek elmenni, mint vezetők, ha legalább 10fő jön össze a túrára! Amúgy a túrát angol-spanyol... idegenvezetéssel tudjuk ajánlani!

Indulás-érkezés

Cancúnból nincs túl korai indulás üáltalában 8-9 közt, Playaról kicsit korábban kell elindulni, hogy időben érjünk Cancúnba -de itt is függ a létszámtól s hogy hol vagytok elszállásolva - este érkezünk vissza kb. 5-7öra közt függően attól, hogy hol van a szállásotok, Cancúnban vagy Playan.

Kb. 8-10órás program

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik szeretik a szép szigeteket, akik nem félnek egy kis hajőkázástől, általában kisebb hajókkal, yachtokkal mennek a túrák, de ez is létszámfüggő. A tenger lehet kicsit mérgesebb, ha szeles az idő, nagyon rossz idő eseteén lehet napot modósítani időben a túra előtt!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-fürdőrucit - legyen rajtatok!!,

-törölközőt,

-ha van saját snorkel cucc, akkor azt is! (az mindig jobb, mint amit adnak)

-naptejet – jó ha bio, főleg, ha esetleg fürdötök is!

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit és a csónakokban is lehet hűvös is .:-(

Az ár tartalmazza:

-a kisbuszt-buszt,

-a hajókázást,

-a snorkel cuccot

-helyi degenvezető költségét -magyart csak min. 10 főtől,

-az ebédet itallal -víz, vagy vmi helyi üdítő, sör

-a hajón az italokat,

-kis reggeli snacket, kávét

Az ár nem tartalmazza:

-nemzeti parki belépőt – kb. 5usd/fő
 - a helyszínen fizetendő!

-egyéb extrákat, vásárolgatásokat...

-borravalókat

Hát, már megint nem tudok sajnos mást mondani, hogy mint ez a progi is a nagy kedvencünk! De ez olyan kedvenc, amit nem ajánlunk bárkinek, bár szépsége lenyűgöző.

Riü Lagartos a Yucatan fsz É-i részén lévő mangróve erdős rész, Közép Amerika egyik legszebbike és legnagyobb madár paradicsoma. A programra érdemes minél korábban indulni, mert sajnos ez a szépség elég messze van. Útközben persze megállunk erre-arra, áthaladunk egy-két érdekes és igazán mexikóias kis városkán, falucskán, mutatunk szép spanyol időszakból megmaradt vagy kevésbé megmaradt templomokat és ezen a túrán aztán igazán kaphattok ízelítőt a mexikóiak életéből. Igazából azt is mondhatom, hogy bár nem erről szól a túra, mégis ez az a nap, amikor valóban mást is láthattok, mint a turistás, amerikaiaknak és más turistáknak épült városokat. Persze, igen, Chichen, Tulum, Coba nem nekünk épült, de mégis, környezetük már mind adoptálta a turistás szokásokat, belőlük élnek, nekik árulnak..... Útban Rio Lagartos felé s ott sem fogjuk ezt érezni szinte egy percig sem. Rio Lagartosba érve, az időtől és érekezésünk időpontjától függően megebédelünk majd kimegyünk egy kb. 3 órás motorcsónakos túráráa, hogy lássuk e szép magróve erdőt és annak élővilágát. Gabor rengeteg érdekességet fog mesélni arról, hpgy kik-mik élnek itt, de Ti magatok is látni fogjátok, hogy mennyi szép madárnak ad otthon e terület és miyen változtos élővilága. Láthatunk aligatort is és persze a fő atrakciója ennek a napnak a sok-sok gyönyörű rózsaszínű flamingó, amelyek szép nagy számban élnek itt. Ha van kedvetek meg is lehet mártózni ott, ahol majdnem olyan só tartalma van a víznek, mint a Holt tengernél, tehettek magatokra sár pakolást is, ami az ásványi anyagok miatt nagyon egészséges. Ezután a szép ér érdekes porgram után lassacskán el kell indulunk visszafelé, mert hosszú út vár ránk.

Indulás-érkezés

Reggel korán kell indulunk, mert érdemes minél korábban megérkezni, hosszú az út odáig -persze itt is függ a létszámtól- este érkezünk vissza.

Kb. 10-12 órás program

Kinek ajánljuk: Azoknak, akiket tényleg érdekel a természet, akik szerteik a szép madarakat, szeretnének sok szép flamingót egy csomóban látni, érdekes helyi kisvárosokat, embereket, szóval, vmi mást, mint a szokásos, és nem ijednek meg a hosszú utazástól sem! Kisgyerekekkel nem ajánljuk, hacsak nincsenek nagyon hozzászokva az utazáshoz, bírják a strapát és szeretik az állatokat, madarakat!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-fürdőrucit,

-törölközőt,

-naptejet – jó ha bio, főleg, ha esetleg fürdötök is!

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit és a csónakokban is lehet hűvös is .:-(Az ár tartalmazza:

-a kisbuszt-buszt,

-belépőt a nemzeti parkba,

-a motorcsónak túrát,

-magyar idegenvezető költségét,

-az ebédetAz ár nem tartalmazza:

-italokat az ebédnél,

-egyéb extrákat, vásárolgatásokat...

-borravalókat

Ez a program sem szokványos. Meglátogatunk egy a helyiek által botanikus kertnek nevezett teruletet, ami igazából egy olyan terület itt a Yucatan É-i részén, ahol megmaradt még a természetes környezet, erdő, magróve... és ahol a fákhoz, növényekhez odaírták a nevüket és mivel igen zöld és természetes a környezet sok madárjat és esetleg más állatokat is megfigyelhetünk. Előfordulnak még itt pókmajmok is, koatik, agutik. Miután végigjártuk ezt a területet, időtől és éhségetektől függően elmegyünk a krokodil farmra, vagy eszünk. A kroki farmon több féle korosztályú krokit láthatunk, sőt van egy olyan rész is, ahol szép nagy példányok közt sétlgathatunk el, de nem csak korikikat, hanem kígyókat, madarakat is láthatunk itt. Biztosan hallottatok már a tukánról, hát, ha az erdőkben nem lesz szerencsénk látni, -mert azért azok errefelé ritkábbak, körútra kell ahhoz menni, hogy sokkal nagyobb eséllyel láthassunk-, akkor itt láthatunk. Gyönyörű madár a tukán, majd Ti is meglátjátok. A 2 fő program után, ill. az ebédnél ha van még idő és kedvetekmegmtatunk egy szép kis falut és annak tengerpartját is.

Indulás-érkezés

Nem kell korán indulunk, bár a botanikus kert látogatása jobb korábban, amikor még aktívabbak a madarak, állatok – de ez nyitástól is függ s persze itt is függ a létszámtól- délután, kora este érkezünk vissza a hotelekhez.

Kb. 6 órás program

Kinek ajánljuk: Azoknak, akiket tényleg érdekel a természet, akik szeretik a szép madarakat, szeretnének egy szép erdei sétára menni és többet megtudni az itteni madárvilágról. Gyerekekkel is ajánljuk, ha árdekli őket a természet s szeretik az állatokat, madarakat!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, cipőt,

-kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-naptejet,

-esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit.:-(Az ár tartalmazza:

-a buszt,

-belépőket a 2 parkba,

-magyar idegenvezető költségét,

-az ebédetAz ár nem tartalmazza:

-italokat az ebédnél,

-egyéb extrákat, vásárolgatásokat...

-borravalókat

Madár-teremészet megfigyelő, ill. fotós túrák

Már előzőleg írtam pl. Rio Lagartosról, ami az egyik legjobb hely madármegfigyelésre.

De, ilyen jellegű túrákat tudunk még elvinni pl. Cobába, az egyik híres maja romterületre és környékére, de mehetünk egy Playatól és Cancúntól sem távol eső kis falu kürnyékére is, Puerto Morelos felé ill. Akár a Sian Kaan bioszféra rezervátum távolabbi részeire is, amelyek kevéssé ismertek és egy kisebb ismeretlenebb maja romvároshoz is, amit Muyilnak hívnak.

, mármint annak Coba részéhez, csak az a nagy különbség, hogy ezen alkalommal a természetre, a madár-állatvilágra fektetünk nagyobb hangsúlyt és nem megyünk el Tulumba!

A romvárosba érve gyalogosan járjuk be a területet, nem biciklikkel vagy triciklikkel, mert így sokkal több esélyünk van a természet megfigyelésére. Az egész napot csak Cobával ill. Környékének a bejárásával töltjük, hogy minéll több madarat-állatot tudjunk megfigyelni. Közben természetesen a romterületen szó eshet a maja romokról is, de nem ez a szempont lesz a fókuszban.

Kimegyünk egy erdős részre és ott tbb helyen megállván és sétálgatva próbálunk minél több helyi "szépséget" megtalálni és/vagy fotózni. Arra is va lehetőség, hogy a közelben lévő botanaikus "kertet" is meglátogassuk, mert az is szép. Erdős környezetben van és így sok szép madárnak és majmoknak is ad otthon. Persze, ezek szabad állatok, nem tarjták őket, csak szeretik a szép, meghagyott erdőket!:-) Ill. Elmehetünk még egy mangróve erdős részre is, ahol más fajta madarakat figyelhetünk meg.

, mint a csónaktúra, ahol delfineket, teknősöket figyelhetönk meg. Erre a részére a rezervátumnak igen kevés emberke megy el, egyrészről, mert senkit sem érdekel egz erdei út, ami lényegében sehová sem vezet, más részről pedig nem is tudnak róla, az irodák csak a közelebbi É-i részt ajaánljak, de igazi, állatbarát, fotósoknak nem az a rész az ajánlott, hanem pont ez a másik, ami teljességgel védett, ahové nem mehetnek be quadokkal, motorokkal, sőt szinte csak engedéllezl, ugynais ezt a részt nagyon védik, mert mág eredeti erdők, mangróvésok vannak itt, amelyek bizony a Yucatanon élő 5 nagy macska fajból 5-nek adnak otthont!!! És ez igy igaz, mi magunk is errefelé találkoztunk már jaguárokkal..:-)

De nem felejtsük el, ezek a nagycicák szégyenlősek, méghozzá nem kicsit, nem kint mászkálnak a nyílt téren, hanem az erdők mélyén is igen nagy szerencse kell ahhoz, hogy az ember ilyet lásson! Mi már voltunk ilyen szerencsések nem is egyszer, de ez sok-sok őserdő látogatással jár..

Szép erdős környezetben van, ezért jó a madár-állat rmegfigyelésre. Összeköthető akár Sian Kaanal is, ha vki úgy szeretné es belefér még az időnkbe. Innen akár egy lagúnás motorcsónak túrára is ki lehet menni, hol szintén megfigyelhetjük a vízi élővilágot.

Tehát, ha te természetfotós vagy vagy egyszerűen csak kedveled a természetet jarni és az élővilágot megfigyelni, akkor pontosan tudod, hogy ehhez korán kell kelni és indulni, mert az állatok-madarak korán és naplementekor a legaktivabbak és bizony szerencse és türelem is kell bőven. A madarak-állatok nem lesznek odaszögelve a fákra, bokrokra, azok nem olyanok, mint az épületek, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy jó helyekre vigyünk el Titeket és sok szépet mutassunk és fotózhassatok.:-) Ezek speciális tudást és felkészültséget igénylő túrák, ami nekünk megvan.

Az ilyen túrákra viszünk magunkkal telescopot és távcsövet is a jobb megfigyelés érdekében. De saját távcsöveiteket Ti se felejtsétek otthon, mert a madármegfigyeléshez szükság lesz rá, az sosem jó, ha egymás kezéből kellkikapkodni, hogy a másik is láthasson valamit, mert az a madár, emlós nem fog erre várni!

KORAI INDULÁS

A hossza függ az adott programtól, lehet félnapos, mint pl. A puerto morelosi, de akár az is lehet teljes napos, de a Sian Kaan teljes napot érdemel és Coba is.

Ebéd, ha akarjátok lehet egy helyi étteremben, de evvel midnig időt veszítünk, de a Sian Kaan esetében nem biztos, hogy egyáltalán fogunk olyan helyen járni időben. Tehát, amit mi szoktunk ilyenkor ajánlani és csinálni, veszünk szendvicseket, vizet, vmi édességet és eszünk, amikor éhesek vagyunk. Persze ha van mód az éttermes ebédre az is oke, ezeket a részleketek előre egyeztetnünk kell!

Kinek ajánljuk: Azoknak, akiket tényleg érdekel a természet, akik szeretik a szép madarakat, szeretnének szép erdőkben sétálni és több időt eltölteni a madarak-állatok megfigyelésével. Természetesen ajánljuk fotósoknak is, legyenek akár kezdők is, akik szép madarakatünövényeket, állatokat szeretnének lencsevégre kapni.:-) Gyerekekkel is ajánljuk, ha árdekli őket a természet s szeretik az állatokat, madarakat! Csak nem minegy melyik program jöhet velük szóba!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, túra cipőt,

-kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-a ruházat természetes színű legyen-bézs, barna, szürke, zöld, keki..., másképp elijeszthetjük a madarakat-állatokat!

-naptejet,

-szúnyogok-bogarak elleni sprayt, krémet

-esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fázósabb vagy nem bírja a légkondit, mások meg igénylik...

-TÁVCSÖVET

-MADÁR KÖNYVET – bár az nálunk mindig van!:-)Az ár tartalmazza:

-a buszt v. autót v. vant,

-belépőt, ahol van ilyen (Coba, Sian Kaan bioszf. Rez., botanikus kert, ha a túra így lett megrendelve...)

-magyar zoológus idegenvezető díját,

-az ebédet – általában, ahogy írtam nem éttermes, de ez is szóba jöhet felárért,

-vízetAz ár nem tartalmazza:

- videókamera használatot Cobában ill. Muyilban (kb. 4usd-nap-videókamera)

-italokat az éttermes ebédnél,

-egyéb extrákat, vásárolgatásokat...

-borravalókat

TERMÉSZET KÖZELI TÚRÁK

Xel-Ha park kérhető egész napos progiként is, akkor nincs benne sem Tulum sem más. Sokan azt mondják megéri egy egész napot eltölteni ott, amivel egyetértünk, de sokszor idő kérdése is, hogy vki egész napra megy vagy csak félnapra Tulummal. Ha hosszabb időre jöttök a Yucatan fsz.-re és több programon vesztek részt na és tényleg szeretitek az ilyen jellegű helyeket, akkor érdemes úgy alakítani az időtöket, hogy beleférjen az egész napos Xel-Ha program és akkor Tulum vagy Cobával vagy másképp egy másik napra. Ilyenkor is korán megyünk, amennyire csak lehet, mert érdemes elsők közt ott lenni és kiélvezni a parkot, amig még nincs ott senki vagy csak nagyon kevesen.

Az ár így is ugyanazokat tartalmazza és nem tartalmazza, mint az előzőkben leírtaknál, kivéve persze a Tulumra vonatkozó részek és ugyanazokat is érdemes vinni magatokkal!

Van egy olyan program kombináció, amiben benne van már eleve minden ami Xel-Ha-ban adható, a transzfer is természetesen és még hozzá az egyik legjobb delfinnelúszás program. Ezt azért lrdemes átgondolni, mert így egyben kedvezőbb árat tudunk adni, mintha külön-külön rendelnétek meg a parkot és a delfinnelúszást.

Az ár így is ugyanazokat tartalmazza és nem tartalmazza, mint az előzőkben leírtaknál, kivéve persze a Tulumra vonatkozó részek! Viszont tartalmazza természetesen a delfinnelúszást is. Ill. Nem tartlamazza az úszás után készült fotókat, videókat!

És ugyanazokat is érdemes vinni magatokkal!

És akkor ha már eljutottunk a delfinekig, akkor íme egy kis ismertető a velük való úszásokról is.

Delfinnekkel úszni olyan élmény, amit egyszer mindekinek ki kell próbálnia! Higgyétek el rendkívüli. Először, mi azért próbáltuk ki, mert tudnunk kell melyik program milyen, de annyira nem voltunk benne biztosak, főleg a mi öko szemléletünkkel, hogy mennyire jó dolog ez, gondolván a delfinekre is. Deee, nagy élmény volt és aztán újra kipróbáltunk egy másik fajta úszást is és az is élmény volt és úgy gondoljuk nem csak nekünk embereknek, hanem nekik, a delfineknek is. Ők ugyanis játékos, kedves állatok, akik szeretnek az ember közelében lenni és vele játszani és egészen biztosan jó helyük van Xel-Ha-ban és Xcaret-ben, mivel rendszeresen szaporodnak, állandóan vannak kis delfinek is....

Nos, a programokról: mi csakis kizárólag Xcaretben vagy Xel-Ha-ban ajánjuk az úszásokat, máshol nem, mert tudjuk, hogy itt jó helyük van!

A delfinúszások ára egyenes arányban megy felfelé avval, hogy hány fő úszik egyszerre, vagyis hányan vannak egy csoportba, hány delfinnel és mennyi ideig.

-Van fél órás program, amiből még némi időt elvesz a videós és plüss delfines magyarázat, hogí hol, mit szabad a delfinen megérinteni, mit tilos, miért, hogyan kell viselkedni, mit kell csinálni a program alatt..... Ezután jön a vízben lévő program, ami a fél órás esetében egy interaktív, inkább ismerkedős progi, gyerekeknek is ajánlva. Lehet símogatni, puszit kapni, játszani vele...

Ennél a programnál általában egy csoportban kb. 10-14 fő is lehet egyszerre 1 delfinnel, max a vízben töltött idő kb. 20-25perc.

-Van a mi általunk leginkább ajánlott program, ami már egy órás, de ebből is lesz a vízben töltött időből a magyarázat. Itt 2 delfin van a vízben veletek és max. 4 fő egyszerre, szóval, ez azt jelenti, hogy a delfinekkel töltött idő egy személzre lényegesen több! Ár arányban pedig annyival nem drágább, viszont az élmny sokkal nagyobb, hiszen sokkal több idő jut mindnekinek a delfinekkel való kapcsolatra. És, még van a programban a fél órásban is lévőkön kívül, a footüpush, ami annyit jelent, hogy rá kell feküdni a vízre kiterülve mint egy béka és a 2 delfin hátulról fog a talpatoknál fogva kinyomni a vízből, akár csak egy delfin idomárt.

-lehet még úgy fokozni a delfinnel való úszást, ha sok pénzetek van, vagy csak a legnagyobb élményt szeretnétek, akkor 1 delfin, 1vendég és 1 idomár a válasz. Így aztán csak Ti és a delfin vagytok együtt senki más!:-) Persze, ez árban azért lényegesen drágább!:-(

A Xel-Ha-s kedvezményes delfinúszás csomag a 2 első fajta úszással választható.

A csak delfinúszás árak nem tartalmazzák a parkokba való belépést, ill., az úszás közben készült fotókat, videókat! Azokat ott lehet megvásárolni (kb. 60-200USD)!

Ugyanazokat érdemes vinni magatokkal, mint az előzőekben leírtaknál Xel-Ha-nál!

Xcaret egy gyönyörű tengerparton fekvő öko-park, állat- és növénykerttel (főleg a félsziget állatait és növényeit találhatjuk itt meg), édesvizű barlangi folyóval (cenote), akváriummal, búvárkodási, lehetőséggel, lepkeházzal, nagy macskákkal, krokodilokkal, teknősökkel és persze delfinekkel. Itt is lehet velük úszni, mint Xel-Ha-ban. Aki úgy dönt, hogy kipróbálja a delfinekkel való úszást annak életre szóló élményben lehet része.

FONTOS INFÓ: A DELFINEKKEL ÚSZÁSON VALÓ RÉSZVÉTELT ELŐRE KELL NEKÜNK JELEZNI ÉS LEFOGLALNI (NÉVRE IDŐPONTRA), MIVEL IGEN NÉPSZERŰ PROGRAM ÉS CSAK KORLÁTOLT SZÁMBAN LEHET RAJTA RÉSZTVENNI NAPONTA!

ENNEK A PROGRAMNAK KÜLÖN ÁRA VAN ÉS TÖBB FAJTÁJA, AHOGY EZT MÁR ÍRTAM!

Persze ezt az egészet azért nehogy egy állatkertként képzeljétek el, mert erről szó sincs! Ez egy csodás park, hasonlóan mint Xel-Ha itt is kis ösvényeken lehet bejárni a területet, ami viszont jóval nagyobb mint XH, éppen ezért ezt a progit csakis egy napban, semmi mással nem üsszekötve ajánljuk és még nem láttunk olyat, aki megbánta volna, hogy itt töltötte a napját. De olyat sokszor hallunk utasainktól, hogz hát igaz, amit magukról híresztelnek a park tulajai, hogy egy nap kevés. A magyar ember szeret mindent látni, kipróbálni és akkor bizony valóban menni kell. De, ezért vagyunk mi, hogy elmondjuk mit érdemes megnézni, milyen sorrendben..... Ha csak magataoktól mentek oda, tuti hohógy nem fogjátok tudni mit érdemes, miért és hogyan, ahhoz túl nagy és telis-tele van mindennel ez a park. De erről bővebben, ha majd ott leszünk, mert különben véget nem érő lesz ez a weblap.:-) Lényeg a lényeg, hogy a park bemutatja a Yucatan élővilágát -fauna-flóra és a kultúrájából is ad egy jó kis ízelítőt és nem mellesleg egy gyönyörű tengerpart is – gyerekeknek is jó, mert lassan mélyülő része is van- és környezet.

Azért még annyit, mert ez fontos része a parknak, hogy a nap csúcspontjaként este bemutatásra kerül egy igen ígényes történelmi játék, melyből láthatjuk, hogy éltek a maják a spanyolok bejövetele elött és aztán mi változott meg és hogyan. Majd az ősi maja labdajátékot is bemutatják, amit eleképesztőügyességgeljátsznak a fiúk, aztán pedig egy folklór táncműsor zárja a programot. A program keretében Mexikó különböző államainak táncait mutatják be. Az egész napos program este 8 óra körül ér véget (kivéve a nyári időszámításnál, mert akkor minden csúszik 1órával), majd utazás vissza a hotelbe. Egy életreszóló élményt nyújt ez a park és egy nagyon kellemes napot lehet itt eltölteni.

2 fajta program lehetőség van:

-Xcaret normál, amely csak a transzfert az asszisztenciát és az esti show-t tartalmazza, illetve a

-Xcaret Plus program, amiben ezeken kívűl még benne van a snorkel felszerelés bérlés, törölközö használat, szekrény használat, egy svédasztalos ebéd és snackek is. DE ez a hely nem All Inclusive, mint Xel-Ha, a Plus programban is csak 1 ebéd van benne, bár ez választható hogy mikor és melyik étteremben és annyit lehet akkor enni, amennyi csak belétek fér a sok finomságból!:-)

Indulás-érkezés

Reggel kb. fél8 körül indulunk az első utasok felvételére és általában este 7 körül tesszük ki az uccsókat, de persze ez is mind attól függ, hogy hány utas lesz és honnan. Azért ajánljuk a korábbi indulást ide is, mert érdemes kezdésre ott lenni, amikor még kevesen vannak bent és ahogy írtuk rengeteg a látnivaló. Az esti program miatt a téli időszómítás szerint este 6kor kezdődik a műsor, ami kb. Este 8-8.15-ig tart, mire vissz tudunk indulni lesz fél 9 is, ígz a cancúni hotelekbe csak 10 óra magasságában érünk!

Kinek ajánljuk: Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnének és egy gyönyörű természeti helyet megismerni és még több információt megtudni a Yucatánról, megnézni azt, hogy milyen állatok isélnek errefelé, olyanok is, amikkel nektek valószínűleg nem lesz módotok találkozni, ha szeretnétek csodás lepkéket, madarakat nézni, ha jut időtök rá, akkor egy csodás tengerparton pihizni, megnézni hogyan játszották a maják a híres labdajátékukat, amiről én annyit fogok majd mesélni, de amúgy nehéz lenne elképzelni, szóval, ha szeretnétek egy szépen, okosan, kellemesen elttöltött napot magatoknak, ami egy életre szóló élményt nyújt. Kicsiknek, nagyoknak is ajánlott, szóval, mindenkinek!:-)

A túrához ajánljuk:

-fürdőrucit

-kényelmes szandit, papucsot

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget, naptejet, fürdőrucit, törölküzőt is hozzatok erre a túrára! Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel, vagy esetleg az esti progihoz

-szúnyogírtót esetleg estére

-ha van saját snorkel cucc az azért mindig jobb.

-naptejet – FONTOS – ha van biológialilag lebomló naptejetek, olyat hozzatok, mert azt lehet használni a vízben! Ha másmilyen van, azt a bejáratnál megnézik és ha nem megfelelő, akkor lecserlik, adnak helyette a napra elegendő kis tasakban lévó lebomló krémet, a nap végén pedig visszakapjátok a sajátotokat. De csak akkor adnak, ha van nálatok vmilyen krém, ami nem megfelelő. Ha nincs semmilyen, akkor nem adnak!

- az útiköltséget,

- a belépőt,

- asszisztenciát

- illetve a fent említett szolgáltatásokat a Plus program esetében

Az ár nem tartalmazza:

- csomagmegőrzők díját, ha normál programra megyünk és a letétet (kb. 20-30usd a törölközőkért, szekrényért, snorkel cuccért-mely ára a nap végén visszajár),

- a szabad tüdős búvárfelszerelés bérlésének, és a letétnek a díját a nem Plus programosoknak (10-20 USD/ felszerelés),

- étel-, és ital-fogyasztás költségeit, a nem Plus programosoknak-nekik egyszeri étkezést

- az egyéb extra programokat, mint búvárkodás költségeit, a delfinekkel úszás díját (50-500 USD),

- delfinnel úszás alatt készült fotókat, videókat... (kb. 60-200USD)

- borravalókat: étteremben, sofőrnek, kísérőnek.

Olyan programot ajánlunk itt, ami szintén egy érdekes és különleges kombináció. Cobáról, már írtunk feljebb -Tulum-Coba - , az a romterület, ami egy erdőben van és mivel csak kis része van még feltárva és sok rom van még a növényzet alatt, ezért még környezete, állat-madárvilága megmaradt egészen jól. Igaz, már nehéz lenne Cobában sétálgató jaguárt, ocelotot találni, de akár még 20évvel ezelőtt ez nem is volt annyira elrugaszkodott gondolat. Most már azért jóval több annál a turista, mint sem, hogy ez lehetséges legyen. De ettől még, nagyon szép környezetben van. Ezért is jó kombináció Coba Actun Chennel, ami egy szintén szép természeti környezetben található cenote park. A parknak azt a részét nézzük meg e program alkalmával, ami egy barlangrendszerbe vezet el minket. Helyi vezetővel és persze Gáborral megyünk, akik sokat mesélnek nekünk a geológiáról. Itt nagyon sokat megtudhatunk a Yucatan kialakulásáról és ezekről a gyönyörű barlangrendszerekről. Viszont ez egy olyan tavas barlang, amiben nem lehet fürdeni, méghozzá azért nem, mert óvják a vizét, itt csak minden a szemnek, semmi a kéznek! De így is le fog titeket nyűgözni a látvány ebben egészen biztosak vagyunk.

Van itt egy kis vadaspark is, ahol az itteni erdőkben élő őzeket figyelhetjük meg, a helyi vaddisznókat -pecari- és egy terráriumban néhány kígyó fajt is. Majd róluk is mesélünk, bár tudjuk ez sokaknak, -főleg a nőknek- nem túl kedves téma, de azért érdekes.

Aki szeretné, és ha még belefér időnkbe összeköthetjük még egy cenote megnézésével a napot, vagy akár maradhatunk Actun Chen parkjában is egy olyan cenotenál, ahol úszni is lehet. Persze, akkor változik egy kicsit az ár is! Nap közben pedig valamikor persze bédelünk is.

Indulás-érkezés

Érdemes reggel indulni, de nem kell túl korán, de mindig függ attól is,hogy haányan vagytok és mely hotelekből. Attól is függően, hogy mely cenotekat válasyztjuk ki közösen s hogy esetleg valamelyik meglátogatásánál kell-e előre, diőre foglalnunk s mikorra kapunk helyet.

De a program maga összesen kb. 7-8 órát vesz igénybe a transzferrel együtt. Mivel egész napos program, ezért ebéddel ajánljuk.

Kinek ajánljuk:Azoknak, akik egy igazán különleges és kellemes napot szeretnének maguknak, akik szeretik a természetet, nem félnek a barlangoktól – bár a legtöbbél nem igen van a bezártság érzet, nem kell csúszva-mászva haladnunk egyik heliségből a maásikba, max., csak kicsit jobban le kell hajolni-, szeretnek-tudnak úszni. Akit nem zavar a nagy páratartalom a barlangokban, a zártabbakban nagyon meleg és párás tud lenni a levegő!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget – mert azért nem mindig leszünk a barlangban és vízben

-fürdőrucit,

(-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-( )Az ár tartalmazza:

-a busz költségét,

-belépőket a cenoté(k)ba, Cobába,

-az idegenvezető és a helyi vezető diját – ahol szükséges,

-ebédet (vagy snack ebédet)Az ár nem tartalmazza:

-italokat az ebédhez,

-bicikli vagy tricikli bérlését Cobában (3-5usd/fő/1,5 óra)

-videóhasználatát Cobában (kb. 4Usd/videó/nap)

-egyéb extrákat, vásárlásokat,

-a snorkel cucc bérlését (kb. 10-15usd/db),

-borravalókat: étteremben, kísérőnek...

Olyan program kombinációt ajánlunk, amikor egész nap csak és kizárólag szebbnél-szebb cenotekat látogatunk végig -2-3-, fürdünk ahol lehet, nézelődünk, ahol csak azt lehet. Némelyik cenotéban lehetséges snorkel cucc bérlése is, de ha van saját hozzátok inkább azt!

Indulás-érkezés

Érdemes reggel indulni, de nem kell túl korán, de mindig függ attól is,hogy haányan vagytok és mely hotelekből. Attól is függően, hogy mely cenotekat válasyztjuk ki közösen s hogy esetleg valamelyik meglátogatásánál kell-e előre, diőre foglalnunk s mikorra kapunk helyet.

De a program maga összesen kb. 7-8 órát vesz igénybe a transzferrel együtt. Mivel egész napos program, ezért ebéddel ajánljuk.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik egy igazán különleges és kellemes napot szeretnének maguknak, akik szeretik a természetet, nem félnek a barlangoktól – bár a legtöbbél nem igen van a bezártság érzet, nem kell csúszva-mászva haladnunk egyik heliségből a maásikba, max., csak kicsit jobban le kell hajolni-, szeretnek-tudnak úszni. Akit nem zavar a nagy páratartalom a barlangokban, a zártabbakban nagyon meleg és párás tud lenni a levegő!

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget – mert azért nem mindig leszünk a barlangban és vízben

-fürdőrucit,

(-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-( )Az ár tartalmazza:

-a busz költségét,

-belépőket a cenotékba,

-az idegenvezető és a helyi vezető diját – ahol szükséges,

-ebédet (vagy snack ebédet)Az ár nem tartalmazza:

-italokat az ebédhez

-egyéb extrákat, vásárlásokat,

-a snorkel cucc bérlését (kb. 10-15usd/db),

-borravalókat: étteremben, kísérőnek...

Ez is egy cenote program, -de nem teljes napos, csak kb. 5-6 órás utazással együtt,- amikor is egy olyan földalatti folyót látogatunk meg, ahol nem csak hogy bemegyünk a vízbe, hanem még úszni is fogunk benne. Igazi élmény lesz, kapunk neopren ruhát, cipőt, sisakot kislámpával és máris irány a kaland. Bár még mielőtt belevetnénk magunkat a vízbe, kapunk egy helyi vezetőt is, aki elmagyarázza mit lehet, mit nem, készül egz-két csoport kép, majd elindulunk a kis ösvényen az első barlang bejáratig. Hoppá, azt majdnem elfelejtettem megemlítenei, hogy már az odajutás, hogy átöltözzünk... kicsit macerás, mármint izgalmas, mert vagy egy nyitott nem is tudom hogy nevezzem járművel vagy egy zárt kis busszal jutunk el az erdei utakon a park igazi bejáratáig. Mivel eléggé megrázkódtató ez a kb. 15 perces kis utazgatás, ezért derék, hátfájósoknak nem ajánljuk és terheseknek szívbetegeknek vagy akik nem bírják az efféle utakat!

Nos, ha már ott vagyunk és megvan mindenünk, ruha, cipő... akkor indul a mandula egy jó kis hideg zuhannyal, csak úgy mégsem mehetünk be a tiszta vízű barlangokba. Nagyon klassz élményben lesz részünk, bejárjuk a barlangrendszer egy részét, közben sok érdekességet tanulunk meg, úszkálunk és jól érezzük magunkat, majd amikor végeztünk átöltözünk és vár ránk egy kellemes kis ebéd.

Indulás-érkezés

Attól függően, hogy mikor kapunk helyet a programra és Ti mikor szeretnétek menni, de ahogy mindig, minden programnál itt is függ attól is, hogy hányan esztek, mely hotelekből...!

De a program maga összesen kb. 5 órát vesz igénybe a transzferrel együtt.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik egy igazán különleges és szép programon szeretnének résztvenni, akik ahogy már írtam nem szenvednek semmiféle bútól-bajtól, nem terhesek, szeretnének egy kis izgalomban résztvenni, de azért nem annyira, hogy az megártson...:-)

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot, - lényegében mindegy, mert úgyis át kell majd vennünk

-kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget – csak a szokás kevéért, mert úgyis a vízben leszünk

-fürdőrucit,

(-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-( )

Az ár tartalmazza:

-a busz költségét,

-belépőt

-az idegenvezető és a helyi vezető diját,

-könnyű snack ebédet helyi üdítővel

Az ár nem tartalmazza:

-egyéb extrákat, vásárlásokat ,

-borravalókat: étteremben, kísérőnek...

Az asszonyok Szigete Cancuntól mindössze kb.15 percnyi hajóút a türkizkék tengeren és már maga az odajutás is lenyűgöző. A szigetre érvén golfkocsit bérlünk és avval-azokkal járjuk be a kis szigetet, amit az Asszonyok Szigetének neveznek. S hogy miért, azt majd ott megtudod!:-) Elmegyünk különböző szép partszakaszokra, ahol ha szerencsések vagytok, akkor gyönyörű nagy kagylókat is találhattok, amiket a tenger vet ki magából a aprtra. Sokszor sérültek, de ha igazán szerencések vagyunk, akkor olyat is találhatunk, ami nem az! És ha mégsem, akkor a helyi árusoktól is vehetünk, amik tényleg gyönyörűek és egyáltalán nem drágán árulják őket. Ezutűn egy olyan partszakszra érünk, ahol egy kis kellemes sétával elérjük Mexikó legkeletibb részét, náluk ott kel fel a Nap!:-) Itt találunk egy kis maja romot is, de maga a látvány a tengerrel, aok a syínek, Cancún képe a távolba, hát ez egyszerűen csodás! Majd folytatjuk utunkat, elmegyünk egy másik szép partszakasz melett, majd ekérjük következő célunkat, a teknős akváriumot. Itt különbüző teknősöket és más vízi különlegességeket is megfigyelhetünk. Ezután már bizonyára éhesek lesztek, így eszünk vmi finomat, majd szép lassan visszaérünk a városkába, ahol még lemehetünk a fehér homokos tengerpartra is, vásárolgathatunk egy kicsit, aztán irány Horány, menni kell a hajónkhoz. A visszaérkezés után elindulunk a hotelekhez.

Indulás-érkezés

Reggel indulunk, de nem kell túl korán -persze itt is függ a létszámtól- és este érkezünk. Kb. 8Órás program.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik vmi szépet szeretnének látni, egy igazi, kis karibi szigetet, de azért más élményt is szeretnének mint csak a partok és nem bánják aa kissé extrémebb golfkocsis megoldást sem, ami igazából még emlékezetesebbé teszi ezt a túrát. Igazi, kellemes progi, nem fárasztó, nem túl hosszú. Így akár gyerkőcökkel is merjük ajánlani.

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-fürdőrucit,

-naptejet – jó ha bio, főleg, ha esetleg fürödtök is!

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel és a hajókon is .:-(

Az ár tartalmazza:

-a busz költségét,

-a hajóutat,

-golfkocsit – 4-6 személyenként egyet,

-belépőt a kis maja romhoz és a tengerparti sétányra,

-belépőt a teknős akváriumba,

-az idegenvezető diját,

-ebédet

Az ár nem tartalmazza:

-italt az ebédhez,

-egyéb extrákat, vásárlásokat ,

-borravalókat: étteremben, kísérőnek...

Ez a program nagyon kellemes és változatos, mely keretében „mexikói dzsipekkel" járjuk be azt a szép szigetet, mely a kalózok szigete is volt. A hajókázás maga kicsit hosszabb mint isla Mujeresre, kb. 40-45perc s gzomor problémásoknak – sajna én is ide tartpzom, ezért is mondom ezt nektek előre-, ajánljuk, hogy a hajókázás előtt vegyetek be vmi dedalont vagy hsaonlót, nehogy a hányinger el tudja rontani e szép napot. Igaz, a daedalontól meg lmoskák leszünk, de még mindig jobb, mint szenvedni, szédülni, esetleg hányni! Persze, meg ne ijedjetek azért, inkánn én vagyok túl óvatos e témában, az én gyomrom igen érzékeny e dolgokra, szóval úgy gondolom jobb félni, mint megijedni. A hajók sokszor nem is hajók, hanem katamaránok, és szuper biztonságosak, ettől ne féljetek!

Nos, megérkezvén elmegyünk egy kis maja romvárosba, majd egy tequila bemutató haciendába , ahol bepillantást kapunk a tequila készítés titkaiból is, kóstolgathatunk is a sok finomsságból és ezt most azért mondom, mert én, Andi, aki nem iszom, itt még én is kóstolgatni szoktam, mert vannak bizony olyan tequilák is, amelyek kimondottan nőknek készültek, kávé, krém... ízesítéssel.:-) Ez a tequila tem persze Gáboré, igaz, ő zoológus, mégis vhogy ez a téma hozzá áll közelebb.:-) Szóval, így, mi nők sem maradhatunk ki a tequilaa által níújtott örömökből!:-) Aztán szép tengerpartok mellett haladunk el meg-megállva itt-ott, ahol tetszik és foózni szeretenétek vagy akér csak beledobni magatokat az óriási hullámokba. Ez az oldala ugyanis a szigetnek elég vad, szinte mindig nagy hullámok vannak. Aztán ebéd egy szép tengerparton, majd egy másik partszakaszon pedig lehetőség nyílik a felszíni búvárkodás. Azért ott, mert az a szakasz visznt nyugodt, így sokkal alkalmasabb a halak... megfigyelésére. Ha van saját snorkel cuccotok hozzátok, bár lehet bérelni is, de a saját jobb és olcsóbb!:-) Innen aztán irány a kikötő, majd visszahajókázás Playa del Carmenre. Transzfer a hotelbe.

Indulás-érkezés

Reggel indulunk, és általban korán, mert el kell érni a hjót, aminek sajno elég buta menetrendje van, legalábbis szerintünk:-( -persze itt is függ a létszámtól- és este érkezünk.

Kb. 10 órás program, de ez sem igazán fárasztó, sőt nagyon kellemes, érdekes, izgalmas.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik egy olyan karibi szigetet szeretnének megismerni, ami Cousteau kapitány által vált híressé hihetetlen korallzátonya és annak élővilága miatt. Akik szeretik a kalandot, vagyis, hogy nem akárhogy járjuk be ezt a szigetet, hanem VW Bogarakkal, méghozzá a régiekkel!:-) Ezen a túrán is kapunk ízelítőt mindenféléből, egy kis tengerpartozás, egy kis maja rom, egy kis tequila kóstoló és snorkelezés. Igazi kedvencünk ez a túra!:-) (Volt már olyan, amire azt mondtam volna, hogy az nem kedvencünk???:-))))

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-fürdőrucit,

-naptejet – jó ha bio, főleg, ha esetleg fürödtök is!

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel és a hajókon is .:-(

Az ár tartalmazza:

-a buszt

-a hajóutat,

-belépőt a tequila haciendába,

-magyar idegenveztő költségét,

-az ebédet

Az ár nem tartalmazza:

-belépőt a nemzeti parkba (felszíni búvárkodás esetében-kb. 2-3 USD/ fő),

-felszíni búvárkodás felszerelését,

-italokat az ebédnél,

-borravalókat

KULTURÁLIS TÚRÁK KIS TERMÉSZETI PLUSSZAL

A "KLASSZIKUSOK"

Ezt a kirándulást azoknak ajánljuk, akik elsősorban kulturális programokon szeretnének részt venni, esetleg nem vállalták be Chichent vagy ott is voltak, de nem volt elég a maja romokból és meg kell hogy mondjuk és tudnotok kell, hogy minden maja romterület, ami a Yucatan É-i részén az 1napos progikban meglátogatható, vagyis: Chichen, Tulum és Coba, mind mind más. Ezért szoktuk azt mondani, hogy érdemes mind a 3-t megnézni, mert így tényleg kaptok egy összehasonlítási alapot a maják építkezési stílusáról. Habár, még ha ezt a 3-t meg is nézitek, de csak itt a Yucatan É-i felén lesztek, akkor még sok másfajta építési stílusból nem kaptok ízelítőt, de azért így lesz egy elképzelésetek miket, hogyan és miért építettek a maják.

Nos, akkor íme egy kis leírása:

Tulum:

egy olyan maja romváros, melynek szépségét és különlegességét elsősorban nem az épületek – bár azért azok sem elvetendőek-, hanem a város fekvése adja meg. Egy gyönyörű tengerparti sziklafalra épült maja város ez, amit igen könnyű bejárni, hiszen nem nagy, jól átlátható. Korának egyik jelentős kereskedővárosa volt, valószinűsíthető, hogy még Guatemalával, Hondurassal sőt még távolabbi országokkal is kereskedelmi kapcsolatban állt. Mivel Tulum város meglátoatása csal fél napot vesz ígénybe, ezért mi 2 variációját ajánljuk a megnézésre:

1.-Coba romvárosának megtekintésével, vagy

2.-egy kellemes kikapcsolódással Xel-Ha parkjában.

Coba:
 Itt található a Yucatan félsziget legmagasabb piramisa (42m). Korának egyik legjelentősebb kereskedelmi központja volt. A tulum-i halászfaluból Coba-ba vezető út közel 1500 éves. Az út mentén olyan kisebb településeket láthatunk, melynek lakói a mai napig a régi hagyományok szerint élnek. Ami még érdekessége ennek a romterületnek, hogy mivel igen nagy területen fekszik lehetőség van biciklikkel való bejárására. Környezete erdős, kevésbé meleg a fák lombjai miatt, mint a nagyon nyílt területen lévő Cobáé vagy akár Chichené.

Ahogy írtam az előzőkben, 3 teljesen más maja romterületről beszélünk:

-Chichen a szépen rendbetett leg, leg, leg, szinte lehet mondani, hogy minden köve beszél,

-Tulum, a kis ékszerdoboz, ami a Karib tenger partján fekszik egy sziklszirten,

-Coba pedig erdős, az ember úgy érezheti ott magát mint egy felfedező.

Kisebb csoportok esetében, ha mindenki szeretné, akkor van lehetőség biciklikkel vagy triciklikkal járni be a romterületet. Ezekért mindenkinek magának kell fizetnie helyszínen kb. 3-15usd közt, attól függően, hogy bicajt vagy triciklit béreltek és mennyi időre. Aki erre a programra jön el velünk valóban úgy érzeheti magát mint egy igazi felfedező a XVII., XVII vagy akár a XIX.százádból, hiszen Cobának mindössze 10%-a van feltárva, így a dzsungelben való biciklizés közben eldugott romok közt bolyonghatunk. DE ha többet szeretnénk élvezni az élővilágból is, akkor érdemesebb gyalogolni, így szép madarakat, bogarakat, a maja méhecskét, sőt akár emlősöket is láthatunk.

Indulás-érkezés

Reggel kb. fél8 körül indulunk az első utasok felvételére és általában este 7 körül tesszük ki az uccsókat, de persze ez is mind attól függ, hogy hány utas lesz és honnan.

Kinek ajánljuk: Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akiknek nem sok 2 maja romterület egy napban, akik szeretnének minél többet megtudni a maja kultúráról, minél több élményre vágynak, szeretenének egy kicsit több helyi élményt kapni, akik szeretnének piramist mászni, ugyanis a 3 maja romterületből, melyek az 1-1 napos progikban elérhetők, csakis itt Cobában van olyan piramis, ami meg is mászahtó! És ráadásul itt van a Yucatan fsz legmagasabb piramisa is, ahogy írtam is már a maga 42 méterével és pont ez az, ami még meg is mászható, bár ki tudja meddig! Ajánljuk azonak is, akik szeretik a természetet, itt, mivel nincs úgy kiírtva, mint a chicheni épületek közt sokkal több esély van szép és érdekes madarak megfigyelésére, kisemlősökkel való találkozásra, sokkal hangulatosabb, természetesebb környezetben nézelődhetünk. És nem utolsó sorban a biciklikkel való bejárása külön élmény, persze itt jegyzem meg azt is, hogy amennyiben valóban szeretnétek minél több lehetőséget kapni az állatvilág megfigyelésére, akkor mégis inkább a sétát ajánljuk és minél korábbi odaérkezést!

Mivel Coba sincs még annyira messze mint Chichen Iza, ezt a romterületet jobban merjük ajánlani akár kisebb gyerekekkel is.

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit vagy sportcipellőt, mert a biciklizéshez, sétához, piramis mászáshoz kényelmesebb. A talaj itt is sok helyen köves, nem egyenletes, kiállnak gyökerek.... A romoknál eltöltött idő az én idegenvezetéssel kb. 1-2 óra, attól függően, hogy Ti mennyire szeretnétek belemélyedni a sűrújébe.:-)

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget, naptejet, fürdőrucit, törölküzőt is hozzatok erre a túrára! Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-(

-szúnyogírtót főleg Cobába az erdő miatt.

A túrát általában Tulummal kezdjük, de időjárás és egyéb szempontokat is figyelembe veszünk és azok alapjén is aktuálisan döntünk.

A 2 romterület megnézése közt egz ebédre is sor kerül, amit általában a cobai "tó" partján lévő étteremben fogyasztunk el. Közben pedig akár a vízi és egyéb madarakat és állatokat is megfigyelhetünk, mint pl. Az aligator, amik szép számban élnek itt.

Az ár tartalmazza:

-az útiköltséget,

-a belépőket,

- hideg vizet az úton,

- az idegenvezető és/vagy tolmács költségét.

Az ár nem tartalmazza:

- a saját videokamerák használatát a régészeti területen (4 USD/ nap/videókamera),

- italfogyasztást az étteremben

- borravalókat: étteremben, sofőrnek, kísérőnek.

- kisvonat használatát Tulumban (kb. 3usd/fő) – ha vki azt ígényli

- bicikil vagy tricikli használatát Cobában(kb. 3usd-5usd/fő 1,5 órára)

- vásárlásokat, egyéb extrákat

És akkor a másik fajta kombináció Tulum megismerésére:

Ha ezt a kombinációt választjátok, akkor sem tesztek rossz lóra!:-) Ez is egy nagyon klassz program, csak kevesebb maja rommal.

Tulum leírását láthatjátok feljebb és akkor íme Xel-Ha leírása:

Xel-Ha-ökopark

A csodálatos víz alatti természet felfedezése felszíni búvárkodás közben, vagy csak a kristálytiszta vízben úszva a Világ Legnagyobb Természetes "Akváriumában", ahogy ők becézgetik magukat.:-) Barátságos trópusi halak, növények teszik érdekesebbé a félsziget barlangvizeinek találkozási pontját a tengerrel e csodás öbölnél. Kellemes pihenés, hangulatos éttermek, sör, tequila...all inclusive ellátás, kaja, pia....., gyönyörű természeti környezet, napfény, tenger, kikapcsolódás- Sőt mitöbb, lehetőség van delfinnelúszásra is (de az nincs az árban!)!

Xel-Ha egy olyan ökopark, ami a mi nagy kedvencünk is.:-) Ha van egy kis időnk, akkor nagyon szívesen kapcsolódunk mi is ki ebben a csodás környezetben. Itt ugyanis úgy építették be a területet, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a fákból pl. kivágni, a lehető legkevesebbet kelljen átalakítani a természeten bármely formában is. Kis ösvényeket építettek és azokon lehet sétálgatva bejárni a parkot, ill. egy részét akár biciklikkel vagy vízen, olyan úszó gumi abroncsokkal vagy

persze snorkelezve – felszíni, pipás búvárkodással. De még nagyobb kényelmünkért még nagyon kényelmes függőágyakat is felszereltek és azokban aztán istenien lehet phenni, aludni vagy akár olvasgatni is míg a kellemes karibi szellő fújdossa testünket.

A park All inclusive, így eszem-iszom-dinom-dánom van, mindenki azt és abban az étteremben eszik-iszik, amit, amikor és ahányszor csak szeretne!

Az árban foglaltatik még: a törölköző használata, a csomagmegőrző-öltöző, a felszíni búvár felszerelés, a mentőmellény használata s még a vízi abroncsok, biciklik is.

Ha komolyabb snorkel programra vágytok vagy valami extrémebbet szeretnétek kipróbálni, nos azok már fizetősek. Ilyenek pl. A delfinnel úszás, a "szkafanderes" víz alatti séta, a vezetett snorkel, a manati etetés és vele való úszkálás....

A delfinnel úszás az a program, amit viszont tényleg ajánlunk kicsiknek-nagyoknak. Persze, nem túl kicsiknek és nem túl nagyoknak!:-) Bizonyos magasság és kor alatt még nem ajánlatos.

FONTOS INFÓ: A DELFINEKKEL ÚSZÁSON VALÓ RÉSZVÉTELT ELŐRE KELL NEKÜNK JELEZNI ÉS LEFOGLALNI (NÉVRE IDŐPONTRA), MIVEL IGEN NÉPSZERŰ PROGRAM ÉS CSAK KORLÁTOLT SZÁMBAN LEHET RAJTA RÉSZTVENNI NAPONTA!

ENNEK A PROGRAMNAK KÜLÖN ÁRA VAN ÉS TÖBB FAJTÁJA! Erről majd később még írok

Indulás-érkezés

Reggel kb. fél8 körül indulunk az első utasok felvételére és általában este 7 körül tesszük ki az uccsókat, de persze ez is mind attól függ, hogy hány utas lesz és honnan.

Kinek ajánljuk: Ezt a túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnének még egy kisebb és könnyebben bejárható maja romterületet megnézni majd inkább a kellemes pihizést választják ellentétben a Cobás variációval, amikor is 2 maja romterületet nezünk meg egy nap alatt. Így viszont egy napra jut egy csodás maja romváros és egy gyönyörű természeti hely is. Gyerekekkel is ajánlott, habár általában sziklás a part, de mindehol segíti a vízbe jutást lépcső és vannak mentőmellények is, amelyeknek használata a vízben kötelező is! Ajánljuk azoknak a vendégeinknek, akik szeretik a vízet, akik szeretnek lubickolni, akik szeretik a szépet, a szép halakat, a jó ételeket, a kellemes hangulatot, akik szeretnének egz igazán kellemes, karibi hangulatú napot eltölteni Mexikóban!:-) Vagyis szinte mindenkinek!:-)

A túrához ajánljuk:

-fürdőrucit

-kényelmes szandit vagy sportcipellőt Tulum miatt, bár szerintem igazából a szandi, papucs teljesen elég ide, mert a talaj ugyan itt is sok helyen nem egyenletes, inkább füves, homokos, néha kiállnak gyökerek, de alapvetően nem nehéz terep és utána meg úgyis a papucsé lesz a főszerep.

A romoknál eltöltött idő idegenvezetéssel kb. 1-1,5 óra, attól függően, hogy Ti mennyire szeretnétek belemerülni a kultúrába vagy már alig várjátok hogy átmenjünk Xel-Ha-ba és fürödhessetek.:-) ha jól állunk idővel, és "jók" is vagytok, na és még az idő és szép, nem túl szeles, nincs túl magasan a víz a tulumi partoknál, akkor azért zárójelben azt is megjegyzem, hogy aa tulumi fő piramis lábánál is lehet csobanni vagy inkább csak lábat áztatni is!:-)

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget, naptejet, fürdőrucit, törölküzőt is hozzatok erre a túrára! Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-(

-szúnyogírtót esetleg estére Xel-Ha-ba,

-ha van saját snorkel cucc az azért mindig jobb.

-naptejet – FONTOS – ha van biológialilag lebomló naptejetek, olyat hozzatok, mert azt lehet használni a vízben! Ha másmilyen van, azt a bejáratnál megnézik és ha nem megfelelő, akkor lecserlik, adnak helyette a napra elegendő kis tasakban lévó lebomló krémet, a nap végén pedig visszakapjátok a sajátotokat. De csak akkor adnak, ha van nálatok vmilyen krém, ami nem megfelelő. Ha nincs semmilyen, akkor nem adnak!

A túrát mindig Tulummal kezdjük, és Xel-Ha-ban végzünk.

Az ár tartalmazza:

- az útiköltséget,

- a belépőt Tulumba és Xel-Ha-ba,

- az asszisztenciát Xel-Ha-nál

- az idegenvezetést Tulumban,

Az ár nem tartalmazza:

- a kisvonatot Tulumban,

- videókamera használatot Tulumban (kb. 4usd-nap-videókamera)

- a saját vásárlások költségét,

- borravalókat: sofőrnek, kísérőnek,

- delfinnelúszást Xel-Ha--ban ill az egyéb extrákat

Egész napos program, melynek keretében a Maya civilizáció egyik legjelentősebb varosának megtekintésére nyílik lehetőség. Ez a program, -ha lehet így mondani- a "leg, leg, leg" program minden szempontból:

-az utazás a leghosszabb és legfárasztóbb odáig -kb. 2,5-3,5 óra attól függően, hogy honnan vagytok Ti utasok, hány hotelből, Cancúnból, Playaról vagy máshonnaan a Rivieráról-,

-itt kapjátok meg majd tőlünk a legtöbb információt a maja kultúráról, itt fogok a legtöbbet mesélni a történelemről... Itt található a híres Kukulcan piramis, a Harcosok temploma és a Csillavizsgáló is.

-a legjobban rendbehozott, restaurált romterület

-Chichen Itza Unesco Világörökség része és 2007 óta az Újkori Csodák egyike is.

Szóval, vannak legjobbak és legrosszabbak is e túránál, ezért is a leg program.:-),

és azért tartjuk Gábort, hogy ő meg nagyon sok más érdekességről tud nektek mesélni, mint a geológia, hogyan alakult ki a Yucatan fsz., milyen az állat-növényvilága. És, talán még tud is mutatni vmi szépet útközben, pl. egy éppen elrepülő papagáj csapatot vagy kolibrit, esetleg az egyik kedvenc madaramat, a mot-mot-ot.... Na ugye, hogy felkeltettük az érdeklődéseteket!?:-)

FONTOS: CHICHEN ITZÁBAN MÁR VAGY 8-10 ÉVE NEM LEHET FELMÁSZNI A PIRAMISRA, SŐT EGYIK ÉPÜLETRE SEM!!!

Kétféle kirándulás közül lehet választani:

1.-Valladolid városkával vagy

2.-Valladoliddal és egy cenotéval-vízes barlanggal-összekötve

Valladolid egy nagyon hangulatos koloniál városka, ahol betekintést kaphattok a maják mindennapos életéből, így ezen a napon megismerkedhetünk a maják életével ma és a múltban. A városka főterére megyünk és teszünk ott egy sétát. Megnézzük a szép, spanyol időkből megmaradt katolikus templomot, amiről majd szintén sok érdekességet mesélek, sétálunk egyet a parkban, megnézzük a Városházát és ha vki esetleg megszomjazna egy jo "feketére", akkor arra is van lehetőség. De, arról is mesélünk még, hogy miért is mondjuk, hogy érdemes itt egy kávét vagy akár egy kakaót meginni!:-)

A 2. kombináció esetében még annyi plusszal jár a túra, hogy egy cenotét is vagyis egy tavasbarlangot is meglátogatunk. Ezekről már írtam korábban a Yucatan természeti adottságainál és azt is említettem, hogy igaz, hogy nekünk magyaroknak vannak szép tavasbarlangjaink, de ezek itt teljesen mások, szóval, érdemes legalább egyet kipróbálni. És mivel ezek a barlangok szép, trópusi környezetben vannak, itt is lehet lehetőség jó madarakat is látni.:-)

A túra részek sorrendje nem feltétlenül az lesz, mint ahogy most itt leírtuk, sok esetben Valladoliddal kezdünk, már csak azért is, hogy megtörjük egy kicsit a hosszú utazást Chichenig, majd jön a cenote, aztán ebéd és délután megyünk be a romterületre!

Indulás-érkezés

Reggel kb. fél8 körül indulunk az első utasok felvételére és általában este 8 körül tesszük ki az uccsókat, de persze ez is mind attól függ, hogy hány utas lesz és honnan. Tehát teljességgel egész napos program.

Kinek ajánljuk: Azt azért szeretnénk ennél a proginál kiemelni, hogy, mivel igen hosszú és fárasztó nap elé néz, aki ide el szeretne jönni, kérjük, csak akkor jelentkezzetek rá, ha tényleg érdekel a sok történelem, bírjátok a sétát akár a 35 fokban 100% páratartalommal is!

Persze, senkit sem szeretnénk erről a csodálatos helyről lebeszélni, de kisgyerekekkel, idősebb emberekkel csak akkor gyertek, ha mindenki tudja mire vállalkozik! Nem ördöngősség ám, csak mi vagyunk talán túl elővigyázatosak, hogy nehogy vki másra számítson.....

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit vagy sportcipellőt, mert fogunk egy kicsit bent sétálgatni és a talaj sok helyen köves, nem egyenletes..... A romoknál eltöltött idő az én idegenvezetéssel kb. 2 óra, aztán lehet szabadiőtök is vásárolgatásra akár a helyi árusoktól, de ez attól függ, hogyan állunk majd idővel, mennyi időt töltünk el a romoknál, ki, mennyire akar még többet megtudni vagy esetleg kevesebbet és többet vásárolgatni, nézelődni. Ezt azért mondjuk, mert Chichen Itza az az egyetlen maja romterület itt a Yucatan É-i részén, ahol beengedik a helyi árusokat, akik kismillióan vannak bent és árulnak mindenfélét, legyen az kínai gagyi cucc vagy tényleg a helyiek által készített érdekesség, fa szobor, függőágy, szőttesek.....és mi azt szoktuk mondani, hogy itt a legérdemesebb vásárolgatni, mert itt a helyiektől közvetlenül lehet megvenni ugyanazt, amit Cancúnban és máshol is árulnak jó pénzért. Persze, itt alkudozni kell, de sokszor megéri!:-)

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget, naptejet, fürdőrucit, törölküzőt is hozzatok erre a túrára! Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-(

Az ár tartalmazza:

- az útiköltséget,

- a belépőt a romterületre és a cenotéba, ha azt a programot kéritek,

- az idegenvezető és/vagy tolmács költségét,

- hideg vizet az úton,

- ebédet

Az ár nem tartalmazza:

- az étteremben az ebéd mellé fogyasztott italokat,

- a saját videokamerák használatát a régészeti leleteknél (kb.4 USD/nap/videokamera),

- borravalókat: étteremben, sofőrnek, kísérőnek.

- vásárolgatásokat, egyéb extrákat

VÁROSNÉZŐ TÚRÁK

Informatív városnézés Cancún városában, mely keretében először a hotelsoron megyünk végig, megállunk az egyik legszebb tengerparti részen, illetve a Kukulcan Boulvard egyik bevásárló központjában, ahol időt adunk fényképezni -mert tényleg hangulatos, a lagúna partján épült, nem igazi Plaza jellegű-, vásárolni, majd folytatjuk utunkat a helyiek központja, a belváros felé.

Rövid buszos túra után séta a cancuniak és a turisták körében egyaránt népszerű piacon, illetve egy belvárosi szupermarketben, vagy plázában. A szupermarketekben lényegesen olcsóbban lehet ajándékokat vásárolni (pl. tequilát, fűszereket...)

Indulás-érkezés

Ennél a programnál rugalmas az indulás de persze ez is attól függ, hogy hány utas lesz és honnan.

A túra maga kb. 4 órás.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik nem mernek Cancún városba maguk bemenni, akik szeretnének egy kicsit mást is látni, mint a hotelzónát, egy kis igazi Mexikót, akik szeretnének olyan üzletekben vásárolni, ahol a helyiek is, ill. Azoknak, akiknek nem Cancúnban van szállásuk és ezért macera lenne oda eljutniuk.

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit vagy sportcipellőt,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-naptejet,

Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel.:-(Az ár tartalmazza:

- a busz költségét,

- a csoportkísérők díját.Az ár nem tartatalmazza

- az egyéni fogyasztásokat, ebédet,

- vásárlásokat

- borravalókat.

Kirándulás Cancún városába, ahol informatív városnézésre kerül sor, vásárlási lehetőséggel és ebéddel, )nem cancúni uatsoknaka, cancúniak visszamennek a hoetljükbe, hiszen all Inc.-ban vannak, ha meg nem, akkor külön lehet kérni vagy saját maguknak endelni ebédet).

Ezután a dzsungel-túrára jelentkezőket felejthetetlen csónakázás várja 2-3-4fős motorcsónakokkal a lagúna mangrove erdején keresztül egyenesen ki a nyílt tengerre, ahol egy korallzátonynál lesz lehetősségünk snorkelezni. A csónakokat mindenki maga vezeti (illetve 1-1 fő, de visszaútnál lehet váltani)! El fogjuk magyarázni hogyan kell használni a csónakokat és mik az alapszabályok. Bárki vezetheti őket, aki már elmült 18éves, nem ittas és felelősségteljes.....! A lagúnából a nyílt tengerre kiérve kb. 40-45percig élvezhetjük vezetőnk segítségével a tengeri élővilág szépségeit a világ második legnagyobb korallzátonya felett.

Indulás-érkezés

Ennél a programnál rugalmas az indulás de persze ez is attól függ, hogy hány utas lesz és honnan és milyen lesz az idő és hogyan tudjuk a legjobban kombinálni a 2 progit.

A dzsungel túra maga kb. 2,5 órás, majd átöltözés, ebéd és Cancún túra vagy fordítva az egész. Összesen kb. 8-9órás progi a visszaérkezéssel sgyütt

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik nem mernek Cancún városba maguk bemenni, akik szeretnének egy kicsit mást is látni, mint a hotelzónát, egy kis igazi Mexikót, akik szeretnének olyan üzletekben vásárolni, ahol a helyiek is, ill. Azoknak, akiknek nem Cancúnban van szállásuk és ezért macera lenne oda eljutniuk. Illetve azoknak, akik szeretik a kalandos programokat, egy kicsit megemelni az adrenalin szintet, akik szeretik a snorkelezést és érdekes tenegri élővilágot szeretnének látni

Dzsungel túrára lehet menni csak magában is, akkor az egy félnapos progi, kb. 4 órát vesz el, kivéve, ha vki Playan vagy távolabb van szálláson

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget,

-naptejet – ha lehet ide is biológialilag lebomlót hozzatok, az nem károsítja a védett korallokat és a tengert!!!,

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel .:-( Illetve vízesen visszajönni a snorkelezésből a gyors motorcsónakokkal, azért hűvös lehet a vízen.Az ár tartalmazza:

- a busz költségét,

- a csoportkísérők díját.

- felszíni búvárkodás teljes felszerelését – de ha van saját, az még jobb!,

- csomagmegőrzőt,

- 1 kis üveg vízet

- ebédet a nem cancúni utasoknak

Az ár nem tartatalmazza

- az egyéni fogyasztásokat, ebédet cancúni utasoknak,

- vásárlásokat

- borravalókat.

- belépőt a nemzeti parkba és a kikötői illetéket (kb. 5 USD/fő),

Esti program Playa del Carmen kisvárosában. Cancun-nal ellentétben ezt a városkát nem a hatalmas szállodák jellemzik, inkább a meghitt hangulatú, családias, barátságos kisebb hotelek. Bár van hotelzónája, mégis annak is egészen más hangulata van, mint a cancúninak. Sok a zöld, kis maya rom, kertes házak, rezidenciák, ahol a gazdag mexikóiak és külföldiek laknak. Érdemes cancúni utasként vagy ha nem Playan van szállástok, ellátogatni ide is, így láthatjátok miért is ajánljuk mi inkább Playat hoteteletek kiválasztásánál! Idegenvezetéssel meglátogatjuk PLAYACAR hotelsorát, a belvárost a kb. 4Km hosszú sétáló utcájával, majd szabadprogram keretáben még lehet sétálni egy kicsit és beleolvadni ebbe a karibi fergetegbe. Playa (ahogy az itt élők nevezik röviden) karibi hangulatú utcáin rengeteg étterem és üzlet található. Bárok élőzenével, mexikói zenészek, tacos árusok, kukorica-sör, tequila... Azért is ajánljuk estére ezt a progit, mert igazi mexikói-karibi feelingjét akkor lehet még jobban kiélvezni.

Indulás-érkezés

Ennél a programnál kb. du. 4 óra körül indulunk, de persze ez is attól függ, hogy hány utas lesz és honnan. Visszaérkezés kb. Este 8-9.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akiknek nem Playan van szállásuk, de szertnlnek egy kis ízleítőt kapni a Maya Riviera 2. legnagyobb és legkeresettebb üdülővárosából.

A túrához ajánljuk:

-a kényelmes szandit, papucsot,

-Kalapot, baseball sapit, vagy más fejfedőt, napszemüveget, mert még nappal indulunk el és akkor még lehet nagy meleg is és erős napsütés

-naptejet

-Esetleg esőkabátot is, ha esőre áll és egy kis kardigánt, pulcsit arra az esetre ha vki fagyosabb lenne, mert sokszor a buszon a sofőr nyomatja a légkondit ezerrel .:-( Illetve vízesen visszajönni a snorkelezésből a gyors motorcsónakokkal, azért hűvös lehet a vízen.

Az ár tartalmazza:

-busz költségét,

-csoportkísérők díját,Az ár nem tartalmazza:

-egyéni fogyasztásokat, ebédet, vacsit....

-vásárlásokat,

-borravalókat