Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Természet - a Yucatan fsz. és Mexikó

TERMÉSZET – A YUCATAN FÉLSZIGETEN

Aki a Yucatan félszigetre utazik és nem tesz egy körutat a Yucatan déli részére is, vagyis csak Cancúnban és környékén marad, annak bizonyos értelemben egy kicsit olyan érzése támadhat, mintha otthon lenne a nagy magyar pusztában.:-) De azert megsem teljesen ez a helyzet. Az igaz, hogy a Yucatan fsz egy teljesen sík terület, de megis teljességgel más, mint a mi Magyar Pusztánk.

A Yucatan fsz ugyanis egy mészkőtábla, ami valamikor réges-régen emelkedett ki a tenger mélyéről. Ezért is van, hogy ha jol megnézitek, mindenhol kagylókat, korallokat lehet a mészkő falakban találni. Ha eljöttük velünk néhány túrára, akkor nagyon sokat fogunk mesélni erről és azt is megtudhatjátok, hogyan és mikor alakult ki ez a formája ennek a földrésznek és miért is köszönhetünk mi, emberek nagyon sokat a Yucatánnak.:-)

Ahogy említettem sík vidék és mészkő az egész Yucatan fsz É-i része éppen ezért nem tudtak olyan őserdők kialakulni, mint ahogy azt az ember elképzelné itt a trópusokon. De, ha repülőtök nappali időben érkezik, akkor mégis láthatjátok, hogy milyen csodás erdők vannak még errefelé, mennyire sűrűk és még a sok írtás és a hotelekkel való beépítések ellenére is rengeteg zöld található itt. Habár nem annyira buja itt a növényzet mint egy igazi trópusi esőerdőben, de meglátod, szinte átjárhatatlan erdők ezek. Csakis machete-vel lehet igazán átgázolni rajtuk, de kezdőknek nem ajánljuk hogy evvel probálkozzon. Azt sem gondolnátok nyilvánvalóan, hogy ezekben az erdőkben bizony még igen nagy élet van. És itt nem csak a csodás növényvilágra gondolok, hanem az állatvilágra is. Gondolom el sem tudnátok képzelni, hogy milyen fantasztikus állatok élnek ezekben az erdőkben: sok kis emlős, olyanok, amikről még talán sohasem hallottatok, csodás madarak, érdekes bogarak, pókok, sokféle kigyó – ezért sem érdemes nagyon bemászkálni az erdőkbe, kivéve az ajánlott ösvényeken- és nagy emlősök is. Na de ezekről is majd akkor mesélünk, ha elmegyünk túrázni veletek, mert különben ha itt mindent leírok mi marad a túrákra.:-)

Persze, ne aggódjatok, jó kis családi hangulatú túráinkon Gáborral egymás szájából vesszük ki a szót és higgyétek el akármilyen hosszú is egy nap vagy egy hét, 2hét mindig szóval tudunk tartani Titeket érdekesnél érdekesebb történeteinkkel. Hiába az a 6-7 év, amit itt töltöttünk el.:-)

És van még egy fajta természeti csoda itt a Yucatánon, amit mindenképpen meg kell említenem:

ezek a "cenote"-k. Cenote, annyit jelent, mint tavasbarlang vagy felszín alatti vizek. Nos, persze nekünk magyaroknak ilyenünk is vannak bőven. Szóval, gondolhatná azt az ember ha szavaimat olvassa, hogy na hát minek jöjjek én ide, a Magyar pusztát fogom itt találni és hozzá még barlangokat is. De hát ezek nekünk mind megvannak otthon is. Na de, nekünk otthon nincs sem karibi tengerünk, sem ilyen jellegű barlangrendszerünk. Ezek teljességgel mások, mint a mi jól megszokott kis Miskolc tapolcai barlangjaink vagy a csodás Aggteleki barlangrendszer vagy akár valamelyik gyönyörű budai barlangunk. Higgyétek el, ezek mások! És annyira szépek és annyira mások, hogy azt el sem tudnátok képzelni. Igazi egzotikus környezet, meleg, párás levegő, trópusi madárvilág és hozzá ezek a hihetetlenül szép természeti kreációk. Hát most ezekről sem mondanék többet, de remélem arra ez elég volt, hogy kedvet csináljunk ahhoz, hogy el gyere velünk egy túrára, ahol kipróbálhatsz legalább egy ilyen tavasbarlangot. Valamelyikben fürödhetsz is, vagy akár néhány extrémebb sportot is kipróbálhatsz, mint snorkelezés vagy Tarzánként átcsusszanhatsz a földalatti vagy félig földalatti barlangok vízei felett vagy csak az azt körbevevő erdők felett, de vannak olyanok is, ahol semmit a kéznek, mindent a szemnek, itt csak tátott szájjal gyönyörködhetsz e természeti csodékban, miközben elmagyarázzuk kialakulásukat és fontosságukat a maják számára.

És akkor még nem is beszéltem nektek arról, hogy vhol Cancunnal kezdődik az a korall zátony, ami egészen végig megy a mexikói Yucatan fsz-nél le délre Belizig, majd áthalad Guatemalánál és eljut Hondurasig. Ez a korallzátony a Nyugati félteke 1., a világ 2. legnagyobb korallzátonya a Nagy Ausztrál korall zátony után. Azért ez sokat elmond róla. Persze, tudni kell a jó helyeket és akkor remek lehetőség búvárkodásra és snorkelezésre is. A korall zátony maga a mexikói Contoy szigettől kb. 1000Km hosszan halad lefelé amíg eléri a hondurasi partokat Bay Island-nél.

A YUCATAN FSZ. DÉLI RÉSZE ÉS CHIAPAS ÁLLAM

Ha távolabb is elmerészkednetek a Yucatan É-i részétől és a védett cancuni térségtől, – amit amúgy nagyon-nagyon ajánlunk! - akkor még sok más csodát is tudunk nektek mutatni! Gyertek velünk egy körútra ami által el tudunk jutni a Yucatan délebbi részeire is, sőt, ha időnk engedi, akkor a mi általunk kedvencnek titulált Chiapas államba is lemehetünk. Ez az állam már nem a Yucatánhoz tartozik földrajzilag, de kultúrájában mégis nagyon odahúz, mert itt is a maja kultúra "uralkodik", ahogy ezt olvashattátok a maja kutáráról és történelemről szóló részben.

Viszont a tájkép megváltozik ahogy haladunk délre Cancuntól. Már Campeche államban kisebb-nagyobb dombokat is találhatunk, ami végre kicsit változatosabbá teszi a tájat. Aztán Chiapas államba érve már látszanak a hegyek is. A Sierra Madre láncainak legszéléig megyünk el, ha egy rövidebb túrat teszünk a Yucatánon eé Chiapas államban. Itt még nincs szükség igazi edzettségre a túrákhoz, nem fogunk hegyeket mászni, ezt megígérhetjük, de néhány romhoz bizony azért már kicsit meg kell magunkat erőltetni és nem csak azért mert sok lepcsőn lehet hozzéjuk feljutni, hanem esetleg azért is, mert kicsit magasabban vannak egy dombocskán. És a chiapasi erdők már maáok -ám, mint a Yucatan É-i részén lévők. Ezek már igazi esőerdők a maguk csodás buja növényzetével és izgalmas állatvilágával. Mindez összekötve eldugott ősi maja városokkal telis-tele történelemmel. És ha még egy kis izgalomra is vágytok és a körutunk is elég hosszú ahhoz, hogy eljussunk e rendkívüli helyre, akkor egy kis autókázás után maja falvakon át egy folyóhoz jutunk el, ami már a guatemalai határ folyó. Úgy hívják Usumacinta. Ezen a folyón hajókázva úgynevezett kis szivarcsónakokkal juthatunk el az egyik kedvenc maja romterületünkhöz, ahol a bőgő majmok, tukánok, aracarik szinte garantáltak.:-) Na de erről is most ennyit, folytatás következik majd itt Mexikóban!:-)

MEXIKÓ TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

Ha elhagyjuk a Yucatan fsz-t és Chiapas államot is szép lassan elhagyjuk vele együtt Mexikó maja lakta térséget is. Eddig csak a maja országok természetéről beszéltünk, de Mexikó óriási ország és rengeteg érdekességet kínál természetileg. Óriási hegyek, vulkánok, tavak és a Csendes Óceán is része ennek az országnak. De ezeken a szemet gyönyörködtető tájakon kívül még rengeteg hihetetlen szépség és érdekesség párosúl Mexikóhoz. Mexikóban, a Baja California nevű nyúlványnál, Los Cabos közelében lehet pl. nagyon jól megfigyelni a bálnák vonulását, ami dec.-márc. között a leglátványosabb, ekkor lehet ugyanis a legtöbb bálnát együtt megfigyelni.

És van még egy fantasztikusan látványos jelenség, ami egyedülálló a világban és csakis Mexikóban van lehetőség ennek megfigyelésére. Ez pedig a Monarch vagyis Király lepkék vonulása, amelyek É Amerikából, Kanadából vonulnak le Délre Mexikóba, csaki egyetlen vidékre, ahol sok millióan, sőt sok száz millióan telenek át. Őket is dec. És április között lehet megfgyelni, de a legjobb időszak erre a január és február. Mexikó középső részén néhány állam az, ahol olyan magaslati erdők találhatók, amelyek megfelelnek ezeknek a csodálatos lepkéknek, ahhoz, hogy ott töltsék el a telet. 3000M feletti erdőkre van szükségük és ráadásul nem is akármilyen erdőkre, ugyanis csakis egy fajta fenyő féle (Oyamel) vonzza őket. Több mint 2.500mérföld több generációs volnulás után érik el ezt a helyet Mexikóban, mire végre megpihenhetnek és tölthetik el e telet kedvenc környezetükben. Ez a térség Mexikó középső részén van, Mexikó államban, Michoacanban, Moreliában. Ha természet és állatkedvelő vagy, ez egy olyan élmény, amit soha sem fogsz elfelejteni és még ehhez foghatót sem fogsz soha sem látni!

Ugye mennyi csoda van ebben az országban? Fogadjunk nem is gondoltátok volna!:-) DE pont ezért vagyunk mi, hogy ezekről meséljünk!:-)