Guatemala

Nagy kedvencünk ez a csodálatos ország, pedig régebben bizony nagyon rossz híre volt. Manapság viszont hála istennek azt lehet mondani, hogy egészen biztonságos. Persze..., azért mindig jobb félni mint megijedni és óvatosnak lenni. De egészséges óvatossággal nem lehet gondunk. És manapság az a helyzet, hogy ez a szabály bárhol a világon érvényes.
Guatemala egy izgalmas ország mind történelmileg, mind természetileg és remek kombinációja lehet a mexikói Yucatan fsz-nek.
Aki eldugott maja piramisokat szeretne látni és misztikus történeteket hallanai a régi nagy maja birodalomról, a majákról..., miközben a lenyűgöző esőserdőkben sétálgathat jaguárok és egyéb nagymacskák nyomában, annak nagyon ajánljuk ezt az országot. Igazán izgalmas, tradicionális ország, tele kedves emberekkel, és itt egy igazi indián szinkavalkádban találhatja az ember magát. Természetileg Guatemala nagyon hasonlít a mexikói Chiapas államra, hegyes-dombos, őserdős vidék, síkvidéket itt sehol sem találni. Egyik hegyre fel, masikról le és ez kezdődik újra majd újra és még mindig újra. Szemet gyönyörködtető tájak, folyók, vízesések, tavak, vulkánok, maja romok, koloniál városok, indián piacok, mosolygó emberek, "csirke buszok"...:-)  Ez mind mind Guatemala! Mi is kellhet ennél több..?
Jaaa, persze, hogy is feledkezhetnénk meg a csodás madár, lepke, emlõs és egyéb állatvilágról, amit ebben az országban, annak esö- és köderdeiben is megfigyelhetünk. Pl. a quetzal madár, amirõl már írtunk korábban, a maják szent madara, ami mondhatjuk, hogy a Világ egyik legszebb madara és kis szerencsével láthatjuk is õket Guatemala magas hegyei közt.
És képzeljétek, még a pénzüket is e gyönyörūséges madárról nevezték el. Vagyis, amikor valamit vesztek, akkor quetzallal fogtok fizetni. Na, ezért sem boldog a többi maja ország, az alábbi büszke mondás miatt meg még annyira sem..

A guatemalaiak ugyanis ezt tartják országukról: 

GUATEMALA A MAJA VILÁG SZÍVE/KÖZEPE,

EL CORAZON DEL MUNDO MAYA,  THE HEART OF THE MAYAN WORLD!

És ez a hangzatos szlogen nem csak egyszerūen szlogen, mert Guatemala valóban lehetne akár a maja Világ közepe ill. valószinūleg az is volt anno... Itt találhatók ugyanis a maja kultúrában fent maradt legszebb és legnagyobb maja városok, mint Pl. Tikal, ahol a kutatók szerint 200ezres lakosság is lehetett a maja birodalom fénykorában. Persze a mexikói és egyéb maja országok azt mondják, hogy de miért is mondják ezt magukról a guatemalaiak.. miért lennének õk a maja világ szíve vagy közepe... És talán igazuk van a többieknek, de talán a guatemalaiaknak van igaza... Ki tudja, ki hogyan látja, az biztos, hogy Guatemala nekünk nagy kedvencünk, de az is biztos, hogy nem csak Guatemala a Maja Világ szíve, hanem a többi 4ország is, hiszen valamikor a maják egy Birodalomban éltek, nem voltak országok, csak maja népek.. Jó, jó, volt különbség a régiókban, de ettõl még az EGÉSZ MAJA BIRODALOM ALKOTTA AZT A FANTASZTIKUSAT, AMIT ALKOTTAK.. és ennek megmaradt romjait... még ma is megcsodálhatjuk és az fényes bizonyítéka a hihetetlen tudásuknak.
Tény viszont, ha valaki a kevésbé turistás, de nagyon tradicionális és izgalmasabb országot választaná úticélul, akkor Guatemalában garantáltan nem fog csalódni!:-)