Természet és Kultúra egyben
Mexikó, a maja kultúra és természet, valamint Latin Amerika szerelmeseinek


Maja Világ

A TÖBBI MAJA ORSZÁG

 Már a történelmi résznél említettük, hogy a maja világ nem csak Mexikó Yucatan fsz-ből és Chiapas államból áll, hanem még 4ország tartozik e közös kultúrába.

Ezek:  Belize, Guatemala, Honduras és Salvador

Ebben a részben egy kis elképzelést adunk arról, hogy mit is találhatsz ezekben az országokban, ha idáig is elmerészkednél.

Belize – egy igazi kis ékszer is lehetne akár, ha kicsit könnyebben lehetne utazgatni benne. Sajnos nem sok útjuk van, mondhatni, csak 2, de ebből csak egy a jó.:-( A szép eldugott maja városaik és esőerdeik olyan nehezen megközelíthetők hogy autóval a legtöbbhöz el sem lehet jutni. Tehát, marad a kis repülő, csónak..... Pedig kár, mert a szép erdőkhöz, vizesésekhez hihetetlen állatvilág is párosul. A repülős utazgatás pedig megdrágitja nagyon az itt eltöltött időt. De ennek a kis karibi országnak, mely a Yucatan fsz. folytatása délről más fantasztikus rejtett kincse is van. A "cayo-k" - kis szigetecskék- mind búvár paradicsomok, ahol a csodálatosabbnál-csodálatosabb korallokat és vízi élővilágot lehet megfigyelni, hiszen ahogy már korábban említettem, Belíz partjai is hozzátartoznak a Maya korallyátonyhoz . Csak úgy mint a Yucatánon itt is sokan szakosodtak arra, hogy búvárprogramokat szervezzenek. Persze ha valaki nem búvárkodik akkor is csodás élményt nyújt a tenger hihetelen színe.

Guatemala szintén nagy kedvencünk, pedig régebben bizony nagyon rossz híre volt. Manapság viszont hála istennek azt lehet mondani, hogy egészen biztonságos. Persze..., azért jobb félni mint megijedni, mégis csak egy latin amerikai országról beszélünk. De, azt elmondhatjuk, hogy remek kombináció a mexikói Yucatan fsz-tel. Aki őserdőkben eldugott maja piramisokat szeretne látni miközben a lenyűgöző őserdőkben sétálgathat jaguárok és egyéb nagymacskák nyomában, annak nagyon ajánljuk ezt az országot. Igazán izgalmas, tradicionális ország, tele kedves emberekkel, és igazi szinkavalkádban találhatja az ember magát itt. Természetileg Guatemala nagyon hasonlít a mexikói Chiapas államra, hegyes-dombos, őserdős vidék ez, síkvideket itt sehol sem talaáni. Egyik hegyre fel, masikról le és ez kezdődik újra majd újra és még mindig újra. Szemet gyönyörködtető tájak, tavak, vulkánok, maja romok, koloniál városok, mosolygó emberek, "csirke buszok"... Ez mind Guatemala!

Guatemalából átmehetünk akár még Honduras-ba is, mondhatom csodás ország ez is, de hát melyik az itt a térségben amiről mast lehetne mondani!?:-) A guatemalai határtól nem messze található Copan a híres maja romváros, amit nagyon megéri megnézni. És nem csak a remek történelmi emlékek miatt, hanem a környezete miatt is. Ez is őserdős környezetben található, ami magáért beszél. Es amint már írtam róla ha Roatan szigetét is meglátogatjuk, akkor a korallzátonyból is kaphatunk egy kis izeltítőt, kiprobálhatjuk a búvárkodást vagy maradhatunk csak a snorkelnél. Mindenképpen remek lehetőség.:-)

Salvador a legkisebb, de mégis e legsűrűbben lakott állama Közép Amerikának. Lakosai nagy részben meszticek. Kis ország nagy problémákkal, sok nehézséggel, akárcsak a mi kis országunk. Mindösszesen kb. 5Millió lakosa van és Latin Amerikában a 3. helyen áll iparosításilag Costa Rica és Panama után. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy gazdag ország, sőőőőőt, de igyekeznek az biztos. Náluk találhatók a legrégebbi maja romvárosok is, mint Joya de Ceren vagy a kevésbé régi, de egészen szépen megmaradt Tazumal. Nem sokan látogatnak el Salvadorba, nem egy keresett turista célpont, pedig sok szépet rejteget e kis ország is magában. Tengerpartok, vulkánok, maja romok, szép állat és növényvilág. Jelkép madaruk a Motmot, amit ők Torogoznak neveznek. Őserdeikben még szintén él az ocelot, az egyik legkisebb nagymacska féle, de sajnos őt kihalás veszélyezteti már.:-(